Přejít k hlavnímu obsahu

Výsledky nové studie hovoří jasně: Tato japonská dieta vám může pomoci zbavit se deprese

V posledních letech se čím dál častěji zdůrazňuje, že psychické zdraví souvisí se skladbou našeho jídelníčku. Podstatnou roli hrají podle odborníků zejména živiny jako vitamin D, kyselina listová a omega-3 mastné kyseliny. Dokazuje to i významná vědecká studie, která zkoumala vliv japonské stravy a stravovacích návyků na psychiku lidí. Ukázalo se, že „japonská dieta“ je velmi přínosná. Jak se podle tohoto stylu stravovat?

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Deprese patří k civilizačním onemocněním, která jsou na vzestupu. Více než 60 % nově diagnostikovaných pacientů s depresí jsou ženy, přičemž nejčastěji je tato nemoc zjištěna ve věkové skupině 55-64 let. „Lidé tohoto věku často prožívají pocity ztráty své společenské užitečnosti, připadají si opuštění, mnohdy trpí nějakou chronickou nemocí, finanční nejistotou i nestabilitou," vysvětluje Mgr. Pavlína Rasochová, psychoterapeutka působící na online psychoterapeutické platformě Hedepy. Onemocnění se však může vyskytnout v jakémkoliv věku, třeba i u dětí. 

Mohlo by se vám líbit

Deprese: Kdy je se smutkem třeba navštívit odborníka?

V dnešní době se hojně používá termín „depka“ pro označení špatné nálady, třeba po špatném týdnu v práci. Skutečná deprese je ale daleko komplikovanější a provází ji specifické příznaky trvající minimálně dva týdny. Jak ji rozeznat od chvilkového splínu a kdy už je třeba navštívit odborníka?
svetzeny.cz

Úprava jídelníčku nutná

Při lehčích formách deprese se doporučuje intenzivní terapie, středně těžké a těžké formy se léčí antidepresivy, případně je nutná i hospitalizace. Součástí léčby by však měla být vždy úprava životního stylu, ve kterém by neměl chybět dostatek času na relaxaci, ale i kvalitní potraviny. Stále více se totiž ukazuje, jak skladba našeho jídelníčku souvisí se stavem naší psychiky.    

 

Studie potvrzuje prospěšnost japonské stravy

Je známé, že Japonci konzumují hodně ryb, sójové boby a zeleninu. A nyní významná studie ukázala, že je tento styl stravování prospěšný i pro zdraví. Nejen že prospívá tělu celkově, ale pomáhá také předcházet depresi. Výzkum probíhal  v letech 2018 a 2021 a byl realizován v rámci projektu Japan Epidemiology Collaboration on Occupational Health Study. Cílem bylo sledovat vliv jídelníčku, stravovacích návyků a dalších faktorů na psychickou pohodu.

Mohlo by se vám líbit

Jak zhubnout i po 60? Poradí odborník

Čím jsme starší, tím je složitější udržet si váhu a tělesnou kondici. Tělo zkrátka funguje jinak a je potřeba se těmto postupným změnám přizpůsobit. I když se to zdá složité, není třeba lámat nad sebou hůl a smiřovat se s kily navíc. Jde totiž nejen o vzhled, ale především o zdraví. Jak zhubnout a udržet si váhu i po šedesátce?
svetzeny.cz

Výsledky japonské studie

Autoři vytvořili dva skórovací systémy, které měly vystihnout jednak tradiční podobu japonského jídelníčku, jednak její upravenou verzi více odpovídající současným výživovým doporučením. Tradiční dietní vzorec vycházel z konzumace bílých rýží, miso polévky, sójových produktů, tepelně upravené zeleniny, hub, mořských řas, ryb, zeleného čaje a slaných pokrmů, přičemž právě vyšší příjem soli byl v upravené verzi skórován obráceně. Modernizované skóre navíc zahrnovalo ovoce, syrovou zeleninu, mléčné výrobky a celozrnnou či minimálně zpracovanou rýži místo rýže bílé. Výsledky ukázaly jasný trend: čím více lidé dodržovali oba typy jídelníčku, tím méně často u nich byly zaznamenány depresivní příznaky. 

Mohlo by se vám líbit

Toto ovoce by měla jíst každá žena nad 50 let: Pomůže s celulitidou, hubnutím i křečáky

Sladký a šťavnatý ananas je u nás k dostání nejčastěji kolem Vánoc, ale díky jeho skvělým účinkům, byste ho měli konzumovat nejen v zimě, ale po celý rok! Zvláště, jste-li žena nad 50 let. Vedle jeho skvělých zdravotních benefitů je totiž naprostým zázrakem v boji proti celulitidě, křečovým žilám a nadváhou.
svetzeny.cz

Potraviny japonské diety prospěšné pro zdraví

Co byste měli jíst, abyste podpořili svoji psychickou pohodu? Dejte si hodně zeleniny a zeleného čaje, jež obsahují antioxidanty, které pomáhají snížit oxidační stres. Prospěšná je také sója, houby a noiřské řasy, jež podporují zdraví střevní mikroflóry. Ta zase ovlivňuje náladu prostřednictvím známé osy střevo – mozek. Kromě toho potraviny bohaté na umami, jako je miso a fermentovaná sója, mohou pomoci podpořit relaxaci tím, že snižují srdeční frekvenci a stimulují parasympatický nervový systém těla. Důležité je omezit nebo úplně vyloučit průmyslově zpracované potraviny včetně fast foodů a polotovarů.

Čtěte také: Nejzdravější potraviny, které vám pomůžou zachránit zdraví: Co jste o nich nevěděla a proč je jíst každý den

Zdroj článku
×