Přejít k hlavnímu obsahu

Potraviny, které dle studií poškozují funkci mozku: Hrozí demence i Alzheimerova choroba

Info ikona
Potraviny, které dle studií poškozují funkci mozku

Každým rokem přicházejí nové studie, které odhalují špatný vliv stravy či stresu na naše zdraví. To, že existují potraviny, které nám škodí, není žádným tajemstvím, ale víte, jaké potraviny mohou zhoršit vaši paměť nebo zvyšovat riziko demence a propuknutí Alzheimerovy choroby?

Zdraví je to nejdůležitější, co každý z nás v životě má. Starat se o něj správně však není snadné, když všude okolo jsou odlišné poučky či různé stravovací návyky, které nemusí sedět každému. Jaký má na náš mozek vliv právě stravování a co můžete dělat lépe?

Sůl nad zlato?

V tomto případě to bohužel neplatí. Je nutné z jídelníčku vyřadit přesolené potraviny, které mají negativní dopad nejen na vaše ledviny, ale také na váš mozek. Studie dokazuje, že strava bohatá na sůl je spojována se zvýšeným rizikem cerebrovaskulárních onemocnění a demence, ale stále není jasné, jak sůl ve stravě mozku škodí. Uvádí se, že u myší nadbytek soli ve stravě tlumí klidový průtok krve mozkem a endoteliální funkci, což vede k poškození kognitivních funkcí. Jednoduše řečeno, kvůli vysokým dávkám soli se jim dostatečně neprokrvil mozek a myši tak byly apatické či neschopné splnit úkol. To samé platí u lidí, přílišná konzumace soli může vést k neschopnosti se soustředit či si věci zapamatovat.

Sladké nápoje

I když chutnají skvěle, tak nám příliš neprospívají. Právě vysoký obsah cukru (glukózy) může vést k srdečním chorobám, cukrovce nebo také negativně ovlivní váš mozek. Studie z roku 2013 publikovaná ve vědeckém časopise The New England Journal of Medicine zkoumala vliv cukru na vznik demence. Výsledky vás moc nepotěší, studie zjistila, že riziko demence je vyšší u lidí, kteří konzumují příliš mnoho cukru.

„Naše výsledky naznačují, že vyšší hladina glukózy může být rizikovým faktorem demence, a to i u osob bez diabetu,“ uvádí studie Adult Changes in Thought z New Yorku.

Smažené jídlo

Smažené jídlo patří obecně mezi velmi nezdravé potraviny, když pomineme nyní jeho dopad na obezitu či problémy s žaludkem, dalším bodem je právě negativní dopad na váš mozek. Studie z roku 2016 vypovídá jasně, u lidí, kteří jedli často smažené potraviny, zaznamenala horší výsledky v testech kognitivních funkcí mozku, jako jsou prostorová představivost, pozornost a myšlení. Proč tomu tak je však není jasné, hypotéza vědců vychází ze souvislosti se zánětem a zmenšováním mozkové tkáně.

Tuňák

Tuňák se může zdát jako skvělá svačinka nebo lehký oběd, ale maso z tuňáka má v sobě vyšší obsah rtuti, než je tomu u jiných ryb. Výsledky ukazují, že lidé, kteří měli v krvi vyšší obsah těžkých kovů měli pokles o 5 % kognitivních funkcí. Další studie z roku 2020 zase ukazuje na potenciální rizikový faktor pro vznik demence a Alzheimerovy choroby.

Vědci zjistili, jak vyhladovět a zpomalit růst zákeřných nádorů: Tyto poznatky umožňují novou léčbu

svetzeny.cz

Alkohol

To, že by lidé neměli často konzumovat alkohol je jasné, studie z roku 2017 dokonce přišla s tvrzením, že už jedna až tři sklenky alkoholu denně mohou poškodit váš mozek. Zejména se jedná o poškození a výpadky paměti a problémy s učením, což platí na obě pohlaví. Především mladí lidé, kterým se mozek stále vyvíjí, by se měli alkoholu vyhýbat, jelikož způsobuje abnormality ve struktuře mozku.

Zdroj článku