Přejít k hlavnímu obsahu

Které koření vám zastaví neutuchající chutě? Zhubnete a ještě si pochutnáte díky skvělým receptům

Anýz, vanilka & skořice nejen že patří do adventního období, ale také vám pomohou zastavit šílené chutě a shodit přebytečná kila. Určitě to znáte. Najednou je tady nezvladatelná touha po něčem sladkém – záchvat bažení po jídle, který nám často zkříží naše skvělá dietní předsevzetí. Ale speciální léčivé vůně v jídle tyto choutky zastaví, nebo jim dokonce mohou předcházet. A nejen to: Kdo své jídlo koření skořicí, muškátovým oříškem, anýzem či kardamomem, rozžhaví i spalování tuků v těle a kila začnou mizet skoro sama od sebe.

Přírodní krotitelé chutí

Účinné látky obsažené ve skořici například drží konstantní hladinu cukru, díky čemuž je toto vánoční koření považováno za krotitele chuti. Proto lze s naší skořicovo-medovou vodou lehce a snadno docílit velkých hubnoucích úspěchů, protože potlačí pocit hladu a člověk automaticky méně jí. Všechny naše recepty obsahují přírodní tlumiče chuti, ale nejen zde, i jiná jídla můžete v adventním čase pomocí skořice, anýzu, muškátového oříšku nebo kardamomu upravit na dietní pokrmy. Samozřejmě, že tím nemyslíme cukroví ani jiné kalorické pochoutky. Koření lze přidat do jogurtů, kaší nebo zdravých polévek. Inspirujte se našimi recepty!

Anýzové meruňky s čerstvým kozím sýrem

Na 4 porce:

• 2 sáčky zeleného čaje
• 1 lžička anýzových semen
• 12 půlek meruněk (kompotovaných)
• 2 lžíce medu • 2 limetky
• několik rozinek • 125 g čerstvého kozího sýra

1. Čaj a anýz zalijte 300 ml vroucí vody a nechte 7 minut louhovat. Meruňky nechte okapat.

2. Čaj přeceďte přes sítko a přiveďte k varu s medem a šťávou vymačkanou z limetek. Meruňky a rozinky louhujte v čaji asi 5 minut, pak meruňky vyndejte děrovanou naběračkou a nechte vychladnout.

3. Čajový vývar mezitím za vysoké teploty redukujte na 6 až 8 lžic.

4. Meruňky rozdělte do misek, přidejte sýr a pokapejte redukovaným čajem.

Extra tip: Vanilka pomáhá!

Info ikona
Koření na hubnutí
Mohlo by se vám líbit

Pomazánky v hlavní roli: Inspirace pro rychlou večeři nebo svačinu

Pomazánky jsou chutné, většinu ingrediencí najdete doma v lednici a hotové jsou raz dva. Svět ženy pro vás sepsal deset lahodných receptů, které si zamiluje celá vaše rodina.
svetzeny.cz

Skořicovo-medová voda

Na 1 porci:

• 1 lžička skořice
• 2 lžičky medu

1. 250 ml vroucí vody nalijte na skořici a nechte trochu zchladnout.

2. Pak přidejte med a míchejte, dokud se nerozpustí. Pijte vždy před spaním a před snídaní. Směs medu a skořice povzbudí látkovou výměnu a sníží chuť na sladké.

Jehněčí tajine se skořicí a kardamomem

Na 4 porce:

• 1 cibule
• 500 g jehněčí plece připravené na guláš
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 svitek skořice
• 1 lžička pálivé papriky
• lžičky mletého římského kmínu
• 1 špetka kardamomu
• 600 ml zeleninového vývaru
• 1 kdoule (nemusí být)
• 300 g mrkve (nebo dýně, podle chuti)
• 50 g sušených meruněk
• sůl, pepř
• trocha koriandrové natě

1. Cibuli nakrájejte na kostičky. Jehněčí opečte v horkém oleji. Cibuli, svitek skořice, papriku, kmín a kardamom společně s ním krátce osmahněte. Zalijte vývarem a zakryté 1 hodinu duste při střední teplotě.

2. Oloupejte kdouli a mrkev. Z kdoule vyjměte semínka a obojí nakrájejte na kostičky. Meruňky nakrájejte na proužky, s kdoulí a mrkví přidejte k masu a 30 minut duste. Osolte a opepřete. Nasekejte koriandr a posypte jím pokrm.

 

Info ikona
Bramboračka

Bramboračka s muškátovým oříškem

Na 4 porce:

• 800 g brambor
• 1 svazek polévkové zeleniny s mrkví a celerem
• 1 cibule
• 1 lžíce řepkového oleje
• 700 ml zeleninového vývaru
• muškátový oříšek
• 2 lžičky mražených bylinek

• smetana na vaření
• sůl, pepř

1. Brambory oloupejte a omyjte. Zeleninu omyjte, mrkev a celer oloupejte. Brambory, mrkev a celer nakrájejte asi na 1 cm kostky.

2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. V hrnci zahřejte olej a osmahněte na něm cibuli.

3. Přidejte zeleninu a zeleninový vývar a silně okořeňte muškátovým oříškem. Přiveďte k varu a vařte při střední teplotě asi 20 minut.

4. Vše rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte bylinky a vmíchejte trochu smetany, osolte a opepřete. Na povrch můžete nasypat několik krutonů.

Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz: Tvoříme s lifee - papírová Liška
Mohlo by se vám líbit

Nemoc na spadnutí: Čím vás tělo varuje

Lidský organismus je důmyslné „zařízení“. Dokáže nás varovat dříve, než se objeví vážný zdravotní problém. Berte na vědomí, co vám říká!
svetzeny.cz