Malé změny, velké výsledky
Zpočátku vybírejte nízkokalorické verze svých oblíbených potravin. Rozdíly v nutričních hodnotách se vám můžou zdát malé, ale každý gram se počítá. Ať už se jedná o salátové zálivky, pomazánky, mléčné výrobky, nebo dokonce dezerty – přechod na odtučněné verze potravin vám může ušetřit spoustu kalorií. Jen pro představu, šálek plnotučného mléka má 150 kcal a 9 gramů tuku, zatímco odtučněné mléko 90 kcal a pouhé procento tuku. Také přechod z mletého hovězího masa na krůtí či kuřecí může snížit u 200g porce příjem tuku o téměř 10 gramů a cca 50 kcal. S příjmem nadbytečného cukru a chemických náhražek u mléčných výrobků s příchutí zatočíte koupí bílého jogurtu, který osladíte čerstvým ovocem a medem. Postupně nahrazujte i rafinované škroby zdravějšími alternativami. Ochutnejte hnědou rýži, celozrnné těstoviny, kuskus, quinou, ovesné vločky a dejte šanci také luštěninám, bohatému zdroji bílkovin.
Nebojte se experimentovat
Pokud nejste připraveni na radikální změnu jídelníčku, můžete začít s postupným zařazováním jedné nové potraviny týdně. Obohatíte své jídlo o další živiny, zpestříte si jídelníček a navíc objevíte zcela nové chutě. „Máte-li ve svém městě farmářské trhy, nakupujte čerstvé suroviny od lokálních dodavatelů. Dostanete tak potraviny plné chuti, zaručeně čerstvé, a dokonce mnohdy i levnější, než kdybyste je nakoupili v supermarketech. Navíc farmářské produkty déle zachovávají zdravé živiny,“ dodává Bowermanová.