Přejít k hlavnímu obsahu

Lžíce je vše, co potřebujete k otevření konzervy: Vyzkoušejte zálesácký způsob, na který si rychle zvyknete

V každodenním životě se vám může stát nepříjemná situace, kdy máte před sebou konzervu, ale nemáte po ruce otvírák na konzervy. Aby toho nebylo málo, jedná se zrovna o konzervu, která nemá úchyt k jejímu otevření. Nepropadejte však zoufalství. Ať už jste venku v přírodě nebo u vás doma v kuchyni, existuje jednoduchý trik, kdy pomocí lžíce zvládnete konzervu otevřít.

Jak na zavařování potravin: Udělejte si zásobu na měsíce či roky za pár korun

Zavařování potravin je tradiční technika, která umožňuje prodloužit trvanlivost potravin a uchovat tak jejich chuť a výživové hodnoty. Přináší mnoho výhod, jako je možnost přípravy vlastních receptů, finanční úspora a prodloužení dostupnosti sezónních potravin. Avšak zavařování vyžaduje poměrně mnoho času a úsilí, a také je třeba mít dostatečný skladovací prostor. Přečtěte si, jaké jsou výhody i nevýhody této techniky ještě před tím, než se do zavařování pustíte.
svetzeny.cz

Pro otevření konzervy zvolte vhodnou lžíci

Prvním krokem k otevření konzervy pomocí lžíce je mít k dispozici vhodnou lžíci. Ideální je lžíce z pevného materiálu se silnější rukojetí a užší lžící. Rozhodně si na otevírání konzervy neberte hliníkovou lžíci, kterou tlakem snadno ohnete a zničíte. Také si pochopitelně neberte oblíbenou nebo ozdobnou lžíci, kterou nechcete zničit.

Konzervu před jejím otevřením důkladně očistěte

To byste ostatně měli dělat i v případě, že máte k dispozici otvírák na konzervy. Nikdy totiž nevíte, kde se konzerva v obchodě ve skladu válela. Očistěte ji od nečistot a opláchněte především víko, které se chystáte otevřít, a které by mohlo přijít do styku s potravinou uvnitř. Dále zkontrolujte, zda se na konzervě nenachází ostré hrany, o které byste si při jejím otevírání mohli ublížit.

Pusťte se do otevírání konzervy pomocí lžíce

Nejprve lžíci pevně uchopte tak, že budete svírat její spodní část i rukojeť. Pro větší bezpečí si můžete vzít rukavici. Druhou rukou poté pevně uchopte plechovku. Lžící poté začněte pomalu, ale silně třít podél okraje plechovky tam a zpátky. Tlačte pěkně tam a zpátky v jednom místě, abyste vytvořili drážku. Pokračujte, dokud se vám nepodaří v plechovce udělat dírku. Pak použijte okraj lžíce k tomu, abyste vzniklou dírou krájeli víčko plechovky po celém obvodu. Když se dostanete téměř k počátečnímu bodu, můžete víčko snadno otevřít. Buďte však opatrní, protože otevřením plechovky tímto způsobem vznikne velmi ostrá hrana na víčku i na plechovce.

Čistá toaleta bez práce: Postup se solí a práškem na praní si zamilujete

Uklízet a čistit toaletu nepatří zrovna mezi nejoblíbenější domácí práce. Přes to je to právě toaleta, na kterou byste při úklidu rozhodně neměli zapomínat. Přeci jen, je na ní nejvíce bakterií! Právě proto byste jí měli věnovat ještě více pozornosti, než by se zdálo. Přinášíme vám ale několik triků, které vám úklid záchodu mnohonásobně ulehčí a zpříjemní. Z výsledků budete nadšení!
svetzeny.cz

Nouzové otevírání plechovky vyžaduje trpělivost

Otevírání konzervy lžící může být náročné a vyžadovat trpělivost. Pokud narazíte na odpor, nepouštějte lžíci, ale zvyšte tlak a pokračujte. Důležité je neztratit trpělivost a pokračovat až do úplného otevření konzervy. Rozhodně se vyhněte vzteklému bodání lžíce do víčka plechovky, jelikož tak plechovku neotevřete a pouze si zničíte lžíci.

Plechovka lze otevřít i nožem, ale lžící je to výrazně bezpečnější

Otevírání plechovky nožem je sice možné a poměrně běžné, ale rozhodně to není ideální ani bezpečný způsob. Při použití nože na otevírání plechovky existuje zvýšené riziko úrazů, zejména pokud není nůž dostatečně pevný. Navíc se tím nůž může rychleji otupovat, což může ovlivnit jeho funkčnost. I když může být otevírání plechovky nožem nouzovým řešením, je vždy lepší mít k dispozici vhodné nástroje, jako je pochopitelně otvírák na konzervy nebo již zmíněná lžíce, kterou s sebou nosí každý správný zálesák, které jsou pro tuto konkrétní úlohu vhodnější a minimalizují riziko zranění a poškození nože.

Zdroj článku