Spočítejte to chřipce!

1848 hodin inkubační doba
Tak dlouho trvá, než chřipka propukne. V tomto období už můžete být infekční a ani o tom nevíte. Příznaky nemoci se začínají projevovat později. Máte vysokou teplotu, silný kašel, bolí vás klouby i svaly a cítíte se extrémně vyčerpaní. Chřipka se jako jiná onemocnění dýchacích cest přenáší vzduchem kapénkovou infekcí a je potřeba dodržovat hygienická pravidla (mýt si ruce, nesahat si na ústa, nemnout si obličej). Viry totiž zůstávají na okolních věcech celé hodiny, někdy i dny.

38 °C je znamení chřipky
Horečka vás má varovat, že se něco děje. U banálního nachlazení se s ní většinou nesetkáme. Máme maximálně zvýšenou teplotu do 38 °C, nebo nás trápí spíš zimomřivost. Naopak u chřipky stoupne horečka nad 38 °C. Nesrážejte ji ale za každou cenu. Lékaři tvrdí, že pomáhá léčbě, protože tělo tak bojuje s infekcí. Teprve když se horečka dostane nad zmiňovaných 38 °C, nasaďte léky. Velmi účinné jsou studené zábaly v mokrém prostěradle nebo chladné obklady na čelo, zápěstí, kotníky a slabiny.

34 dny v posteli
Doba, po kterou byste minimálně měli zůstat doma. Ze všeho nejdůležitější je chřipku pořádně vyležet. Existují sice léky přímo na chřipku, ale lékaři se k nim uchylují výjimečně a až v krajním případě. Počítejte ovšem s tím, že čtyři dny na úplné uzdravení nestačí. Rekonvalescence bývá po chřipce pomalá, a tak se nebudete cítit v plné síle třeba i několik týdnů po nemoci. Zkrátka je potřeba se ještě nějakou dobu šetřit.

1000 mg vitaminu C denně
Když jste nemocní, nebojte se denně si vzít až 1000mg céčka. Je to silný antioxidant, který posiluje imunitu těla a má regenerační schopnosti. Jeho doporučená denní dávka je 90mg, ale u kuřáků, kardiaků, pacientů s cukrovkou či právě u nemocných chřipkou je dobré jeho příjem zvýšit až na 1000mg denně. Takové množství ale v potravě těžko najdete, a tak můžete sáhnout i po doplňcích stravy. Až nemoc odezní, na céčko nezapomeňte. Nejvíce ho najdete v rakytníku, medvědím česneku, černém rybízu, petrželové nati nebo čerstvých šípcích.

2 litry tekutin
Při horečce a pocení stoupá spotřeba tekutin, a tak bychom je měli neustále doplňovat. Stačí pít po malých dávkách, ale po celý den. Celkem byste měli zkonzumovat alespoň dva litry denně, převážně vody. Tu lze občas vyměnit za slabý čaj, ať už klasický černý či zelený, nebo čaje bylinné a ovocné. Všeho ale s mírou. Černý čaj zvyšuje vylučování tekutin z organismu a bylinné čaje mohou mít při vyšších dávkách nežádoucí účinky podobně jako léky.

Nachlazení vs. chřipka: Rozeznáte příznaky?

                               Nachlazení                                         Chřipka

Teplota                    jen zvýšená                                            běžně horečka nad 38 ºC

                                (u dětí častější,           

                                u dospělých někdy zvýšená)           


Rýma                       téměř vždy                                               někdy

a ucpaný           

nos


Bolest                       téměř vždy                                              někdy

v krku


Kašel                       zpočátku suchý, později vlhký                  většinou silný


Únava                      přiměřená                                                  velká, trvající až 2 týdny

@svetzeny