Přejít k hlavnímu obsahu

Potraviny proti stárnutí mozku: Zařaďte do jídelníčku zejména klíčovou potravinu, která má vliv na paměť a další funkce mozku

S přibývajícím věkem je naprosto normální a přirozené, že funkce mozku již nejsou takové, jaké bývaly v mládí. Stárnutí mozku ale můžeme vědomě ovlivnit několika různými faktory, včetně toho, jak se stravujeme. Je prokázáno, že některé potraviny mají na mozek opravdu pozitivní vliv. Jaké potraviny byste tedy rozhodně měli zařadit do svého jídelníčku?

Co ovlivňuje stárnutí mozku?

To, že mozek stárne, a s tím se vytrácejí i některé jeho kognitivní funkce, je zcela normální. Mozek šedesátiletého člověka zkrátka a jednoduše již nefunguje tak, jako mozek někoho, komu je dvacet. Jedná se o přirozený proces, ovšem ještě více tomu přidává fakt, že žijeme ve velmi zrychleném a hektickém světě, jsme denně vystavováni stresu a spousta z nás trpí nedostatkem kvalitního spánku. Velkou roli v této oblasti hraje také nadměrné užívání elektroniky - především mobilních telefonů, tabletů a počítačů, které používáme na denní bázi. V neposlední řadě spousta lidí nemá dostatek fyzické aktivity, která je pro dobré fungování mozku stěžejní. Všechny zmíněné faktory ovlivňují funkce našeho mozku v negativním slova symslu.

Existují ovšem některé věci, které můžeme udělat pro to, abychom stárnutí mozku zabránili, nebo jej alespoň trochu zpomalili. Mezi tyto faktory patří především trénování mozku, ale také strava. Ano, přesně tak - i to, co jíme, se projeví v tom, jakou rychlostí stárne náš mozek.

Ženy nad 50 by měly jíst bílkoviny: Pomohou především s hubnutím, ale poradí si také s mnoha zdravotními problémy

Bílkoviny jsou základní živinou, která hraje klíčovou roli v udržování zdraví a správné funkci těla. Pokud vám kolísá váha, cítíte se často unavení a bojujete se záchvaty nezvladatelných chutí, pak jsou nýsledující řádky určeny pro vás. Příčinou vašich potíží totiž může být právě nedostatek bílkovin ve stravě. Přitom jsou velmi důležité zejména pro ženy po padesátce.
svetzeny.cz

Jídlem ke zdravému a mladému mozku

Věci jako to, jak dobrou máme paměť, schopnost nad věcmi přemýšlet a jasně uvažovat, jsou nepochybně závislé na tom, jak fungují naše mozkové buňky a na produkci chemických látek v mozku. K prvním náznakům toho, že mozek stárne, patří například časté změny nálad, větší zapomnětlivost, pokles kognitivních funkcí nebo třeba omezená schopnost učit se novým věcem. Ovšem, pokud do svého života zařadíte určité potraviny a zlepšíte svou celkovou životosprávu, můžete si být jistí tím, že váš mozek může prosperovat v jakémkoliv věku. Věřte tomu, že i v padesáti opravdu můžete mít paměť jako ve dvaceti.

Jak naše strava škodí mozku

Samozřejmě nelze obecně říci, že se všichni stravujeme nějakým způsobem. Stravovací návyky se u každého člověka naprosto liší. Ovšem, existují určité stereotypy, které jsou pro západní stravování typické. Patří sem například průmyslově zpracované a snadno dostupné potraviny nebo různé sacharidy a cukry, které nejen, že mozku neprospívají, ale dokonce mu mohou i škodit. Zároveň to není jen mozek, u kterého tyto potraviny podporují stárnutí, jedná se o celé tělo. A nikdo z nás přeci nechce stárnout rychleji, než musí. Stárnutí mozku lze zabránit, stačí se pouze zaměřit na určité aspekty.

Toto jsou běžné potraviny, které nejvíce škodí zdraví mozku. Alkohol na první příčce není

Nezdravá strava nestojí jen za problémy jako je obezita a vysoký tlak, ovlivňuje negativně i naši náladu, soustředění a dokonce i zdraví mozku. Nestačí ale konzumovat pouze potraviny, které mají pozitivní vliv na zdraví, stejně důležité je vyhýbat se potravinám, jež zdraví mozku škodí. Které běžné potraviny vyloženě našemu mozku neprospívají?
svetzeny.cz

Které potraviny zabrání stárnutí mozku?

Hořká čokoláda chrání mozek

Nejen hořká čokoláda, ale i různé bobuloviny, jako například borůvky, dále ořechy a kurkuma, jsou bohaté na antioxidanty, které jsou pro mozek opravdu prospěšné. Chrání totiž jeho buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Udělejte si například k snídani ovesnou kaši plnou vlákniny, na ni nasypte borůvky, oříšky a kousky hořké čokolády. Vydanou snídani plnou zdravých antioxidantů máte rázem hotovou.

Ryby zlepšují paměť

Ryby jako jsou například losos, sardinky nebo tuňák, ale také různé ořechy a semínka, jsou plné Omega-3 mastných kyselin, které pomáhají zlepšit paměť a kognitivní funkce mozku. Zkuste si třeba k večeři udělat lososa pečeného v troubě se zeleninou a brambory. Příprava nezabere více než 15 minut a váš mozek bude rázem stárnout o něco pomaleji.

Vejce jsou pro zdraví mozku klíčové

Vejce, listová zelenina, avokádo, luštěniny nebo třeba mořské plody, které jsou nabité vitaminem B - zejména tedy B6, B9 a B12, jsou pro zdraví mozku klíčové. Zařazení těchto potravin do svého jídelníčku je naprosto jednoduché - k snídani si udělejte například toust s avokádem, míchanými vejci a jako přílohu zvolte listovou zeleninu. Vašemu mozku uděláte tímto jídlem opravdu radost.

Pijte dostatek vody

Je tomu opravdu tak - i obyčejná voda má významný podíl na tom, jak dobře náš mozek funguje. Respektive, dostatečný pitný režim. Dehydratace totiž vede ke nejen ke zhoršení kognitivních funkcí, ale také ke snížení koncentrace a k poruše soustředění. Dodržujte proto dostatečný pitný režim, hydratujte své tělo a především mozek.

Zdroj článku