Přejít k hlavnímu obsahu

6 důvodů, proč jíst hořkou čokoládu: Pomůže s hubnutím, prospěje cévám a je prevencí obávané nemoci

Kdo by odolal tabulce lahodné čokolády! Není jen hříšně dobrá, ale v kvalitní tmavé variantě s vysokým obsahem kakaa je dokonce i zdraví prospěšná. Až si na ní budete pochutnávat, dělejte to rozhodně s čistým svědomím. Když jí nesníte příliš, funguje doslova jako lék. Představujeme několik důvodů, proč je tmavá čokoláda prospěšná pro zdraví.

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Historie čokolády se začala psát zhruba tři tisíce let zpátky. Byli to staří Mayové, kteří začali vařit první nápoj z kakaových bobů. Do pochoutky, jak ji známe dnes, ale měla čokoláda až do poloviny 19. století daleko. Teprve v roce 1847 britská firma J. S. Fry & Sons smíchala kakaový prášek s kakaovým máslem a cukrem namísto pouze s vodou – a z této směsi vylila první tabulku čokolády, jak ji známe dnes. Už tehdy byly známé pozitivní účinky čokolády na zdraví, což potvrzuje i fakt, že se až do konce 19. století prodávala pouze v lékárnách.  

Záleží na kvalitě a množství

Existuje celá řada vědeckých studií, které dokazují, že čokoláda prospívá zdraví. Pro dosažení kýžených účinků stačí sníst i malé množství. Třeba jen několik čtverečků denně. Zdravotní benefity hledejte v pochoutce s vysokým procentem kakaové hmoty, ideálně s takovým složením, jež obsahuje ještě cukr (ideálně třtinový), kakaové máslo a u mléčné čokolády ještě mléko. Všechny další ingredience ve složení jsou zbytečné. Jaké zdravotní účinky tedy čokoláda nabízí?  

Mohlo by se vám líbit

18 zajímavostí o čokoládě, které možná uslyšíte poprvé v životě

Fascinace lahodnou a na jazyku se pomalu rozpouštějící čokoládou je za poslední desítky let takřka neměnná. Čokoládový kult nabízí nepřeberné množství zajímavostí, které vás možná překvapí nebo jen více utvrdí v tom, že prostě na světě není nic lepšího než čokoláda.
svetzeny.cz

1. Zlepšuje náladu

Všechno je o chemii. Čokoláda, respektive kakao v ní obsažené, obsahuje esenciální mastnou kyselinu tryptofan. Když ji naše tělo rozloží, vznikne hormon štěstí serotonin. Díky tomu se cítíme klidnější a šťastnější. Švýcarští vědci navíc prokázali, že hořká čokoláda chrání před zdravotními následky stresu.

2. Chrání buňky

Antioxidanty, které jsou obsaženy v čokoládě, zachycují volné radikály, působí protizánětlivě a chrání naše buňky před poškozením DNA. To vede celkově k posílení imunity a zpomalení procesu stárnutí, což platí i pro mozkové buňky. Přispívá to k podpoře kognitivních funkcí a prevenci demencí jako je například obávaná Alzheimerova nemoc. 

3. Pomáhá při hubnutí

Samozřejmě ji nesmíte sníst moc, ale kouskem kvalitní hořké čokolády můžete svému tělu opravdu prospět. Kakao totiž údajně zmírňuje inzulínovou rezistenci, která bývá častá u lidí s nadváhou a podílí se na vzniku cukrovky. Obsah kakaa v čokoládě však musí být minimálně 70 procent. Studie univerzity v Hull ve Velké Británii navíc prokázala, že denní konzumace 45 gramů čokolády s 85% obsahem kakaa má pozitivní vliv na metabolismus tuků. 

Mohlo by se vám líbit

Chcete konečně zhubnout? Pak si podle vědců musíte dopřát velmi neobvyklou snídani

Hubnutí je věčné téma. Jste jedni z těch, kterým se dlouhodobě nedaří shodit nabraná kila? Pak pro vás máme vědecky ověřený tip. Stačí si dát velmi neobvyklou snídani, kterou byste na dietní rozhodně netipovali. Navíc má i další zdravotní benefity.
svetzeny.cz

4. Prospívá srdci a cévám

Kakao obsahuje takzvané flavanoly, které patří mezi sekundární rostlinné látky flavonoidy. Laboratorní testy prokázaly, že tyto látky rozšiřují krevní cévy, čímž snižují krevní tlak. Podle britské studie navíc flavanoly snižují riziko infarktu. Čím vyšší obsah kakaa přitom čokoláda má, tím výraznější je pozitivní účinek. Prospívá i malé množství hořké čokolády.

5. Zlepšuje zrak

Vědci z University of Reading v Anglii zjistili v jedné studii, že se lidem, kteří pravidelně konzumovali tmavou čokoládu, se zlepšil o 17 procent zrak oproti zraku lidí, kteří jedli bílou čokoládu. Důvodem jsou opět flavanoly. V tmavé čokoládě je jich mnohem více než v mléčné nebo bílé čokoládě.

6. Lék na kašel

Vědci z z londýnské Imperial College v jedné studii podávali lidem trpícím kašlem theobromin získaný z kakaa. 60 procent účastníků studie hlásilo zlepšení příznaků. Theobromin, alkaloid kakaovníku vyskytující se v čokoládě, zafungoval lépe než kodein, který bývá častou ingrediencí různých sirupů proti kašli.

Hlídejte si množství

Mějte na paměti, že i když má hořká čokoláda mnoho benefitů, pořád jde o poměrně kalorickou potravinu. Je tedy důležité hlídat si množství, které si dopřejete. Pomocníkem mohou být Kalorické Tabulky, aplikace, která vám pomůže získat přehled obecně nejen o přijímaných kaloriích, ale také o složení tuků, cukrů a bílkovin ve skladbě vašeho jídelníčku jsou. Aplikaci si můžete stáhnout zdarma na www.kaloricketabulky.cz.

Čtěte také: Rakovina jater postihuje čím dál mladší ročníky. Důvod vás vlastně ani nepřekvapí

Zdroj článku
×