Přejít k hlavnímu obsahu

Anketa: Umíte si představit štědrovečerní večeři v restauraci? Fenoménu dnešní doby propadá stále více Čechů

Říká se, že Vánoce jsou svátky klidu a míru. Pro většinu lidí se ale naopak jedná o velmi stresující období. Zatímco před lety bylo nemyslitelné trávit Štědrý večer jinde než doma, v posledních letech se čím dál více Čechů přiklání k variantě v restauraci. Co si o tomto fenoménu myslíte vy? Hlasujte v anketě.

Svátky klidu a míru, nebo stresu a zmatku?

Vánoční úklid, dokonalá výzdoba, kupování dárků a jejich balení. Příprava jídla na štědrý den, pečení cukroví a vánoček. To vše je třeba stihnout, aby byly Vánoce tip ťop. Jedná se opravdu o klid a mír, nebo spíš shon, stres a zmatek?

V minulosti bylo absolutně nemyslitelné, že by lidé trávili štědrovečerní večeři jinde, než doma. Dnes je tomu však jinak. Stále více lidí se uchyluje k možnosti dát si štědrovečerní večeři v nějaké své oblíbené restauraci. Vyhnou se tak nekonečným přípravám, vaření, chystání a následnému uklízení. Navíc, čím dál více restaurací je otevřená tomu i na Štědrý den přivítat své zákazníky a poskytnout jim krásný zážitek a výtečné jídlo. Je to zkrátka fenomén dnešní doby, který se stává čím dál více populárním.

Kvíz: Boží hod, nebo Boží Hod? Nejčastější chyby, které dělají Češi v pravopisu. Otestujte se

Připravte se na zkoušku svých gramatických znalostí spojených s vánoční tématikou. Český jazyk není lehký sám o sobě, ale vánoční slova a psaní velkých a malých písmen jsou opravdu zapeklitá. Otestujte si svoje znalosti v zábavném kvízu, který prověří vaše umění gramatiky.
svetzeny.cz

Vánoční pokrmy a nápoje

Většina Čechů má Vánoce spojeny se smaženým kaprem a bramborovým salátem. To ale zdaleka není všechno, co tradiční vánoční pohoštění obnáší. Začneme-li zmiňovaným kaprem, samozřejmě existuje možnost si koupit již naporcované a vyčištěné filety. Ovšem mnoho lidí si domů kupuje ještě živého kapra, kterého pak zabijou, vykostí, vyčistí a následně zpracují. Již tento proces zabere pár hodin. Některé rodiny místo kapra preferují řízky. Obalování a následné smažení však také není úplně chvilková záležitost. Oblíbenou přílohou je bramborový salát. Nakrájet malé kousky všech ingrediencí, následně je zpracovat, dochutit a vytvořit tak dokonalý salát zabere také spoustu času.

Mezi další tradiční pokrmy se řadí také Kuba, české jídlo, jehož základem jsou kroupy a houby, rybí polévka či vinná klobása. A co se sladkého týče, nemůžeme zapomenout na cukroví, vánočku či vánoční štolu. Tradičních vánočních pokrmů je zkrátka opravdu hodně a jejich příprava zabere spoustu času. A nejen příprava, ale i následné uklízení kuchyně. A právě tomu všemu se mnoho lidí v poslední době rádo vyhýbá.

Info ikona
Štědrovečerní večeře

Jak budou vypadat Vánoce britské královské rodiny? Děti nesedí u stolu s rodiči, Harry a Meghan zřejmě budou chybět

To, že je život v britské královské rodině plný různých pravidel, je všeobecně známo. Některá tradiční pravidla královské rodiny jsou ale tak zvláštní, že je obyčejný člověk pochopí jen těžko. A stejně tak je tomu i o Vánocích. Jak tráví vánoční svátky ti, kterým v žilách koluje modrá krev? A dočkají se pozvání i Harry s Meghan?
svetzeny.cz

Štědrovečerní večeře doma, nebo v restauraci?

Vše má své pro i proti. Tradiční štědrovečerní večeře v domácím prostředí má jednoduše své osobité kouzlo. Štědrý večer v každé domácnosti vypadá trochu jinak. Některé rodiny dodržují tradice, jiné nikoliv. I štědrovečerní večeři si každý upravuje tak, jak mu nejvíce chutná. Na domácí pohodu, byt provoněný cukrovím, oheň v krbu a v pozadí krásně nazdobený stromeček spousta lidí nedá dopustit.

Je zde ale také druhá skupina lidí, která se všemu výše zmíněnému raději vyhýbá. Štědrovečerní večeři si rádi užijí v jiném prostředí, kde si zároveň vychutnají fakt, že veškerou přípravu a následný úklid za ně vyřeší někdo jiný. Zní to jako ideál, ovšem může se stát, že jídlo prostě a jednoduše nebude podle vašich představ. Jak již bylo zmíněno, vánoční pokrmy si každý tak trochu upravuje podle toho, jak mu nejvíce chutnají. Někdo preferuje řízky, jiný kapra. Některé rodiny do bramborového salátu přidávají jablko, jiné nikoliv. A tak se snadno může stát, že v restauraci dostanete jídlo, které jednoduše není to, co máte rádi. V některých rodinách se dokonce dědí vánoční recepty po několik generací. Specifickou chuť, na kterou jste od mala zvyklí, v restauracích vykouzlí jen těžko.

Zdroj článku