Přejít k hlavnímu obsahu

Pestrý bramborový salát s ředkvičkami a petrželkou

Na bramborovém salátu si nemusíte pochutnávat jen o Vánocích. Jeho letní variaci s jarní zeleninou, bylinkami a parmazánem si zamilujete! Čerstvý chřest navíc nyní sežente na všech tržnicích i v obchodech. V salátu bude chutnat dokonale.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

• 600 g malých nových brambor • sůl 
• 500 g čerstvého zeleného chřestu • cukr 
• 1 svazek ředkviček 
• 3 lžíce olivového oleje 
• svazek hladkolisté petržele 
• 2 lžíce citronové šťávy 
• čerstvě umletý pepř
• 50 g parmazánu

Postup:

1. Brambory důkladně omyjte a vařte asi 20 minut. Mezitím očistěte chřest, spodní, tuhé části oloupejte škrabkou na brambory, případně odřízněte dřevnaté konce. Paličky chřestu vařte asi 10 až 12 minut v osolené vodě. Pak vodu slijte, chřest nechte okapat a nakrájejte jej na kousky dlouhé cca 3 cm.

2. Ředkvičky omyjte, očistěte a nakrájejte na měsíčky. Brambory slijte a nechte je vychladnout. Ve velké pánvi rozehřejte olej a brambory a chřest v něm krátce orestujte. Petrželku omyjte, osušte a nasekejte najemno. Nasypejte ji do velké mísy, přidejte ředkvičky a citronovou šťávu a vše promíchejte. Pak do mísy dejte brambory a nakrájený chřest, podle chuti osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Nakonec salát posypejte hoblinkami parmazánu. Podávejte jej teplý či studený.

Příprava: 50 minut
Na osobu: cca 330 kcal; 1380 kJ