Přejít k hlavnímu obsahu

Grilujte chutně a bez rizik: Slanina a další potraviny, které na gril rozhodně nepatří

Info ikona
grilování

Léto se blíží a k němu neodmyslitelně patří i grilování. Možná už jste vytáhli a oprášili gril a těšíte se na dobroty z grilu, kterých je opravdu celá řada. Jsou však potraviny, které byste na gril zkrátka dávat neměli, ať už z bezpečnostních důvodů nebo proto, že zbytečně uberete na kvalitě a jinak výborné chuti dané potraviny. Podívejte se proto, která jídla byste měli rozhodně držet daleko od grilu.

Info ikona
Slanina

Slanina

Říkáte si, že dokonale křupavá slanina z grilu je skvělým chuťovým požitkem? Možná máte pravdu, ale z bezpečnostního rizika je grilování slaniny velmi nebezpečné. Uvolněný tuk prská ze slaniny do okolí grilu a může způsobit ošklivé popáleniny. Kromě toho je velké riziko toho, že díky tuku se rozšíří plamen z grilu. Zkuste proto připravit slaninu raději v troubě nebo na pánvi.

Info ikona
Burgery

Burgery

Teď si nejspíš říkáte, že burgery jsou přece jednou z nejčastěji grilovaných potravin. Jenže tento model americké idylky, kdy obracíte burgery na zahradním grilu, není ten nejlepší způsob přípravy tohoto pokrmu. Když totiž maso na burgery grilujete, odkape z něj příliš mnoho tuku a šťávy a maso je pak vysušené. Daleko lepší způsob přípravy je na litinové pánvi.

Info ikona
Krevety

Loupané krevety

Pokud patříte mezi milovníky krevet, grilujte je pouze v krunýři. Pokud totiž dáte na gril krevety, které jsou již vyloupané, dočkáte se akorát vysušeného masa, které vám konzistencí nebude zrovna příjemné.

Info ikona
Kotlety

Vepřové kotlety

Dokonce ani vepřové kotlety nepatří mezi maso, které je vhodné na gril. Kotlety totiž velmi snadno vysychají a přípravou na grilu byste je spíše znehodnotili. Zkuste proto tento druh masa připravovat raději v troubě nebo na pánvi.

Info ikona
Salát

Hlávkový salát

Zatímco grilovaný římský salát je skvělým doplňkem grilovaných pokrmů, hlávkový salát a jemu podobné odrůdy jsou na gril absolutně nevhodné. Ať už se jedná o červenou či zelenou odrůdu, tyto saláty zadržují hodně vody a při grilování se dočkáte akorát velmi zvadlého efektu. Při grilování čekanky vás navíc čeká ještě velmi hořká chuť.

Info ikona
Ryba

Ryba s šupinami

Ryby z grilu jsou výborné, při grilování úžasně voní a poslední, co si přejete, je, aby se vám ryby přichytily ke grilu. Abyste tomu zabránili v případě ryb se šupinami, použijte speciální grilovací dřevěné prkénka z cedru nebo grilujte ryby na plátcích citrónu.

Info ikona
Gril

Na co si dát pozor

Ačkoliv grilování není žádná věda, měli byste mít vždy na paměti alespoň základní tipy. Myslete na bezpečnost a gril umístěte daleko od hořlavých materiálů a také dbejte na to, aby byl z dosahu dětí. V blízkosti grilu mějte připravený hasicí přístroj nebo něco, čím případně požár uhasíte. Mějte na paměti, že voda není v případě hašení mastných věcí dobrý nápad, jelikož může dojít k poranění nebo rozptýlení požáru do okolí grilu. Při přípravě grilu ho vždy pečlivě očistěte a před vložením první potraviny ho nechte rozpálený alespoň 5-10 minut, abyste zabili případné bakterie. Pokud nemáte potraviny naložené v oleji, namažte olejem gril, aby se jídlo nepřichytávalo. Pokud nemáte vychytané grilování s víkem, nechte gril otevřený, abyste na potraviny viděli.