Přejít k hlavnímu obsahu

Jehněčí kotlety s rozmarýnem

Super lahůdka pro velikonoční posezení s rodinou či s přáteli. Servírujte pokrm z jedné mísy – budete si bližší než kdykoli před tím. Zvlášť když k tomu ještě vlastnoručně upečete chleba!

Pro 4 osoby potřebujeme: 8 jehněčích kotlet, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octa balsamico, 100 ml bílého vína, 1 chilli papričku, 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, 2 snítky rozmarýnu, čerstvě namletý pepř, sůl

Kotlety omyjeme, osušíme, jemně prsty naklepeme, osolíme a opepříme. Jehličky rozmarýnu, česnek a olivový olej společně rozetřeme v hmoždíři a smícháme s najemno nakrájenou papričkou a octem. Touto směsí potřeme kotlety po obou stranách a necháme asi 30 minut odpočinout.

Odleželé kotlety nejprve z obou stran krátce opečeme na teflonové pánvi. Potom je naskládáme do pekáče, podlijeme vínem a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 20 minut. Měkké vyjmeme a uchováme v teple.

Do pekáče nalijeme trochu vody a odvaříme přípečky. Pak přidáme hrudku vytvořenou smícháním másla a mouky a ještě 5 minut vaříme. Do hotové omáčky vložíme kotlety. Podáváme s čerstvým (nejlépe domácím) chlebem, popřípadě s vařenými bramborami.