Přejít k hlavnímu obsahu

Recept: Nakládané citrony v soli

Delikatesa, která vám zabere tak málo času a udělá tak hodně chuti. V arabských státech ji využívají do masových a zeleninových směsí.

Ingredience:

170 g hrubé mořské soli
12 biocitronů (6 na šťávu a dalších 6 nakrojených na výšku na čtvrtiny, ale nedokrojených)
80 g třtinového cukru

Postup:

1. Připravte si vzduchotěsné sklenice, které jste předem umyli a nechali vyschnout.

2. Citrony rozkrojte podélně na čtvrtky. Na dno sklenice nasypte centimetrovou vrstvu soli a cukru. Citrony navrstvěte do sklenic, přelijte je citronovou šťávou, dosypte solí s cukrem a případně dolijte vodou, aby byly ponořené.

MoroccanlemonS_copy

3. Sklenici uzavřete a citrony nechte uležet 4–6 týdnů; během prvních pár dní občas sklenici obraťte, aby se sůl dostala všude.

Kam s tím?

Existuje nespočet receptů, které slanými citrony můžete dochutit – od zeleninových směsí, pečené zeleniny, teplých arabských salátů až po pečená masa a ryby.

Tip redakce: Pro extra vůni můžete do směsi přidat 8 kuliček černého pepře, 3 hvězdičky badyánu a 3 bobkové listy nebo podle Maročanů celou skořici. Citrony nakládané ve směsi cukru a soli jsou jemné, někteří šéfkuchaři používají jenom sůl, zato ale přidávají rozmarýn a chilli papričky. Jak radí foodbloger Cuketka, kdo nemá citrony, ať dá klidně limetku. Vyzkoušejte recept dvakrát třikrát a zjistěte, jaká kombinace vám chutná nejvíce.

Foto: seriouseats.com