Promotion
Promotion
Promotion

Chcete se zbavit migrény? Klíčem je dle nového zjištění vědců správný poměr potravin v jídelníčku

Promotion
Promotion

Správný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny jsou obecně velmi prospěšné zdraví, avšak musí být dodržen správný poměr jejich zastoupení v jídelníčku. Studie ukazují, že omega- 3 mastné kyseliny podporují zdraví srdce, mozku, zraku, jsou prevencí proti úzkostem, posilují imunitu a zlepšují spánek. Omega-6 mastné kyseliny působí protizánětlivě. Nejnovější studie publikovaná ve vědeckém časopise British Medical Journal však zjistila, že správný poměr těchto nenasycených mastných kyselin v jídelníčku může výrazně ulevit lidem, kteří trpí migrénami. Konzumace omega-3 mastných kyselin snižuje četnosti i závažnost bolestí hlavy. Spolu se snížením příjmu omega-6 mastných kyselin je klíčem k úlevě od migrén. Obecně lze doporučit , aby poměr mastných kyselin omega-6 : omega-3 byl nižší než 5 : 1, ideálně 3 : 1, nebo 2:1.

Autoři studie zkoumali celkem 182 pacientů, kteří migrénou trpěli každý měsíc pět až dvacet dní. Většinu účastníků tvořily ženy (88 %), které jsou k tomuto onemocnění obecně náchylnější. Průměrný věk byl 38 let. Každému účastníkovi byl náhodně přidělen jeden ze tří jídelníčků. Ten museli účastníci výzkumu dodržovat po dobu 16 týdnů. První skupina měla klasický jídelníček s běžným zastoupením omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Druhá skupina zvýšila příjem omega-3 mastných kyselin, avšak příjem omega-6 mastných kyselin zůstal stejný. Třetí skupina zvýšila příjem omega-3 mastných kyselin a snížila příjem omega-6 mastných kyselin. Všichni účastníci zaznamenávali projevy a četnost bolestí hlavy do předepsaného formuláře. Autoři studie zkoumali celkem 182 pacientů, kteří migrénou trpěli každý měsíc pět až dvacet dní. Většinu účastníků tvořily ženy (88 %), které jsou k tomuto onemocnění obecně náchylnější. Průměrný věk byl 38 let. Každému účastníkovi byl náhodně přidělen jeden ze tří jídelníčků. Ten museli účastníci výzkumu dodržovat po dobu 16 týdnů. První skupina měla klasický jídelníček s běžným zastoupením omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Druhá skupina zvýšila příjem omega-3 mastných kyselin, avšak příjem omega-6 mastných kyselin zůstal stejný. Třetí skupina zvýšila příjem omega-3 mastných kyselin a snížila příjem omega-6 mastných kyselin. Všichni účastníci zaznamenávali projevy a četnost bolesti hlavy do předepsaného formuláře.

Výsledky studie

Výsledky studie ukázaly, že u obou skupin, které zvýšily příjem omega-3 mastných kyselin došlo k výraznému zlepšení co do četnosti migrén. Hlava je v průměru denně bolela o 1,3 hodiny méně a také se počet migrén redukoval o dvě měsíčně. Největší úspěch však zaznamenala třetí skupina, která konzumovala více omega-3 mastných kyselin a zároveň snížila výskyt omega-6 mastných kyselin ve stravě. Ty hlava denně bolela v průměru o 1,7 hodiny méně a měsíční četnost migrén se snížila o čtyři. Autoři studie proto říkají, že klíčem k úspěchu je správný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Dle nich je tato studie důkazem, že bolest lze léčit cílenými změnami jídelníčku a dle nich jejich výzkum otevírá dveře k léčbě chronických bolestí tímto novým způsobem.

Úleva
Info ikona

Kde najdeme omega-3 a omega-6 mastné kyseliny?

Výsledky nejrůznějších studií hovoří jasně, Češi mají obecně nedostatek omega-3 mastných kyselin. Jejich ideálním zdrojem jsou tučné mořské ryby a mořské plody. Měli byste je konzumovat alespoň dvakrát do týdne. Dále je také najdete ve vlašských ořeších, chia, lněných a konopných semínkách, růžičkové kapustě a v mořských řasách. Omega-6 mastné kyseliny, jejichž konzumaci se doporučuje kvůli migréně snížit, pak najdeme v tofu, arašídovém másle, vejcích, slunečnicovém oleji, dýňových semínkách, mandlích, kešu a cizrně.

Mastné kyseliny omega-3
Info ikona

Zdroj

https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1448

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion

Roční předplatné Svět Ženy

Svět ženy
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion