Přejít k hlavnímu obsahu

Potraviny, které zlepší váš spánek: Nenechte se zmást, patří sem i čokoláda

Info ikona
Potraviny, které zlepší váš spánek

Nedokážete se dobře vyspat? Pak byste měli vsadit na tuto pětici potravin. Jsou totiž plné hořčíku a zlepší váš spánek během chvilky.

Někdy je to začarovaný kruh: ležíme v posteli, převalujeme se ze strany na stranu a za nic na světě nemůžeme usnout. Pokud máte problém často, důvodů může být hned několik. Může to být chybně vybavená ložnice, boj s nespavostí nebo „spánková chyba“, která nedovolí našemu tělu začít odpočívat a sbírat energii na další den. Další z důvodů může být špatná strava. Některá jídla obsahují hodně kalorií a jen málo živin. Právě nedostatek hořčíku je jistou pojistkou pro špatný spánek. Abychom tomu zabránili, sepsali jsme seznam potravin, na které byste v budoucnu neměli zapomínat. Mají vysoký obsah hořčíku, vitaminů a pomáhají nám v noci lépe spát.

Doporučená denní dávka hořčíku je 375 mg

1. Špenát

Ať už jako smoothie, příloha nebo jako doplněk k avokádovému chlebu. Špenát lze v kuchyni zpracovat různými způsoby. 100 gramů této zelené zeleniny navíc obsahuje téměř 60 mg hořčíku.

2. Tmavá čokoláda

Toužíte po čokoládě? To může být jasným signálem, že vám chybí hořčík v těle. 70 procent kakaa obsahuje kolem 230 mg hořčíku na 100 gramů čokolády. Není tedy pravda, že je čokoláda úplně nezdravá. Musíte vybírat tu kvalitní.

3. Pohanka

Pohanka je královna zdravé výživy. Obsahuje mnoho cenných živin a žádný lepek. V porci 28 gramů pohanky najdeme 65 mg hořčíku.

4. Dýňová semínka

Dýňová semínka se hodí i při dietě. Obsahují sice tuky, ale zdravé! Především ovšem obsahují mnoho minerálů a konzumace 50 gramů se doporučuje před spaním, jelikož obsahují aminokyselinu Tryptophan, která podporuje zdravý spánek. A co se hořčíku týče, je to fenomén. Ve 100 gramech najdeme 262 mg hořčíku.

5. Losos

Losos a Mečoun po tepelné úpravě mají něco kolem 30 mg ve 100 gramech. Losos nám dodá i mnoho minerálních látek jako je draslík, selen a vápník, vitaminů a nenasycených mastných kyselin.