Přejít k hlavnímu obsahu

Salát jako z restaurace? Díky jediné ingredienci

Salát je zdravý, lehký a našemu tělu velice prospívá. Ne vždy však smíchaná zelenina v našem jídelníčku skóruje. Chyba není v zelenině, ale v přidaných ingrediencích. Stačí jedna složka a váš salát bude chutnat jako z restaurace.

Pokud připravujete salát doma, nikdy nechutná tak dobře, jako když si ho objednáte ve své oblíbené restauraci. O všichni dobře známe. Jídlo připravené doma je ale levnější a často o malinko zdravější, jelikož přesně víme, jaké ingredience obsahuje. Vynecháme tučné zálivky, nepoužíváme ani umělá aromata, ani látky zlepšující chuť. Dodejte svým salátům onu lahodnou chuť.

Neměli byste zapomenout na tuto jednu tajnou přísadu v salátu!

Podobně jako u mnoha teplých jídel i jednoduchá přísada udělá z domácího salátu potěšení. Sůl nad zlato v tomto případě platí rozhodně! Toto koření by nemělo chybět v dresinku, ale ani v zálivce. Použijte hrubou mořskou sůl. Ta dodá zeleným salátovým listům výraznější chuť a samotnému salátu atraktivní křupavost. Sůl přidávejte krátce před podáváním, aby si udržela své lahodné aroma.

Nezdravý salát? Díky těmto ingrediencím!

svetzeny.cz

5 věcí, co jste o salátu nevěděli

1. Slovo salát vzniklo z latinského slova sůl (sal) ve starověkém Římě. Náhoda? Určitě ne. Nezapomínejte ji tedy do salátů vždy přidávat.

2. Caesar salát rozhodně nevznikl v řecko- římské éře. Připravil ho italský kuchař Caesar, který působil v Mexiku. Salát vznikl z toho, co zbylo v kuchyni.

3. Mnoho salátů s dresingem obsahuje více kalorií než námi oblíbená tučná jídla. Rozmyslete si tedy, zda si dáte pizzu nebo salát se zálivkou.

4. Ledový salát je sice zdravý, ale jeho ekologická stopa není zrovna nepatrná. Pěstuje se ve Španělsku a než dorazí k vám domů, má za sebou cestu dlouhou okolo 16 000 km.

5. V Česku kraluje hlávkový salát a jeho roční spotřeba je cca 1,5 kg na osobu.

Přichází doba dýňová aneb nejlepší dýňová polévka

svetzeny.cz

Vyzkoušejte lahodný salát s jahodami

ingredience:
1 kg jahod
2 saláty
100 g rukoly
300 g sýra feta
150 g vlašských ořechů nakrájených nahrubo

na zálivku:
3 lžíce dijonské hořčice
6 lžic balzamikového octa
6 lžic olivového oleje
sůl

příprava jídla:
1. Omyjte jahody, osm větších jahod si dejte stranou a zbytek nakrájejte na čtvrtky nebo osminky.
2. Operte salát, osušte a natrhejte do mísy. To stejné udělejte s rukolou. Přisypte jahody, promíchejte, rozdrobte navrch sýr feta a zasypte ořechy.
3. Na zálivku rozmixujte zbylé jahody, dijonské hořčici a balzamikový ocet. Osolte a vmixujte olivový olej. Zálivkou salát přelijte.

Rajské chvíle aneb domácí kečup

svetzeny.cz