Ananas, rajče a další potraviny vás ochrání před nachlazením. Zařaďte je do svého jídelníčku a prožijete klidný podzim i zimu
svetzeny.cz
Kořeny svatomartinské husy lze dohledat v Německu již za vlády císaře Karla Velikého, kde byl den sv. Martina podzimním termínem k odvádění úroků. Tato tradice s pečením husy se rozšířila i k nám, kde se drží již několik staletí. Podívejte se na následující recepty a připravte si dokonalou svatomartinskou pochoutku!
Pro tento i ostatní recepty budete potřebovat vykuchanou a očištěnou husu, která má ideálně okolo 3-5 kilogramů. Před samotnou přípravou husy ji nechte tři hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Poté husu pečlivě opláchněte pod tekoucí vodou. Osolte ji zevnitř i zvenčí, pořádně okmínujte a vložte do pekáče hřbetem nahoru. Na dno pekáče můžete dát několik špejlí, díky kterým se vám husa nepřilepí ke dnu. Přiklopte pekáč pokličkou nebo přikryjte alobalem. Poté vložte pekáč s husou do předehřáté trouby na 80-90°C. Nyní máte spoustu času na jiné činnosti, jelikož se husa musí péct alespoň 10 hodin, ideální čas pečení je však až 12 hodin. Nemusíte se bát, že by se během této doby husa připálila; pouští ze sebe tolik tuku, že to zkrátka není možné. Po uplynulé době pečení z pekáče sejměte pokličku či alobal, husu velkou jehlicí propíchejte, aby z ní vyteklo sádlo, lehce polijte výpekem a zvyšte teplotu na 180°C. Husu poté pečte dozlatova, což trvá přibližně další hodinu. Během této hodiny už však musíte husu kontrolovat a občas polít výpekem. Sádlo, které se během pečení z husy uvolnilo, můžete poté sesbírat do skleněné nádoby a skladovat v chladu.
Omytou a osušenou husu osolte zevnitř i zvenčí. Solí rozhodně nešetřete. Takto osolenou husu poté nechte přes noc odležet v ledničce. Druhý den husu znovu opláchněte a osušte a poté ji přendejte do pekáče. Do vnitřku husy i kolem ní dějte několik větviček tymiánu a husu podlijte vínem. Poté pekáč přiklopte pokličkou nebo přikryjte alobalem. Pekáč s husou poté vložte do trouby předehřáté na 180°C a nechte ji dvě hodiny péct. Po dvou hodinách sundejte pokličku či alobal a husu pečte další zhruba dvě hodiny, dokud nebude kůže dozlatova a křupavá. Během pečení nezapomeňte husu polévat výpekem.
Stejně jako v předchozím receptu omytou a osušenou husu důkladně osolte a nechte odležet v lednici alespoň přes noc. Druhý den husu opláchněte, osušte a poté ji zevnitř i zvenčí posypte kmínem. Vnitřek husy poté vyplňte co nejvíce jablky zbavenými jadřinců (slupku jablka můžete ponechat) a dejte husu na pekáč s mřížkou nebo špejlemi, aby se nepřipekla ke dnu. Husu poté podlijte 200 ml vody a dejte péct do předehřáté trouby na 120°C. Po 6 hodinách pečení zvyšte teplotu na 250°C a husu pečte dozlatova. To trvá asi 15 minut. Husu pak nechte v chladnoucí troubě odpočívat.
K huse je samozřejmě ideální podávat červené či bílé zelí (nebo obojí) s jablky a lokšemi či knedlíky, které mohou být houskové, bramborové ale i třeba s petrželkou atp. K pití se pak hodí svatomartinské víno.
Pixabay
Pixabay
Pixabay