Přejít k hlavnímu obsahu

Čas pečení: 3 recepty na cukroví, po kterém se jen zapráší

Vánoční atmosféra nabírá na obrátkách. Pusťte si koledy, nalijte si sklenku vína a upečte dobroty, které provoní celý dům...

Cikánské řezy

Budete potřebovat:

250 g hladké mouky, 140 g měkkého másla, 50 g cukru krupice, 2 žloutky a asi ¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva, na vrchní část: 3 bílky, 220 g cukru moučka a 160 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Příprava:

Troubu zapněte na 180 °C. Do mouky nakrájejte měkké máslo, přidejte cukr, žloutky a prášek do pečiva a vypracujte hladké těsto. To rozválejte na 2mm plát a na plechu s pečicím papírem napůl (jen lehce do růžova) upečte.

Mezitím z bílků vyšlehejte tuhý sníh, během šlehání přidávejte moučkový cukr. Hotový sníh je bílý, lesklý a táhne se za metlami. Vmíchejte nasekané ořechy. Připravenou směs natřete na předpečené těsto, uhlaďte a 15–20 minut dopečte v troubě. Po vychladnutí krájejte na kousky – čtverce, obdélníky, trojúhelníky…

 

Info ikona

Čokoládové rohlíčky

Budete potřebovat:

na krém: 160 g cukru moučka, 3 vejce, 2 lžíce kakaa, 200 g měkkého másla a 1–2 lžíce tuzemáku, na těsto: 4 bílky, 280 g mletých vlašských ořechů a 280 g cukru moučka, na máčení: 100 g hořké čokolády a 1 lžíci oleje

Příprava:

Moučkový cukr smíchejte v misce vhodné na parní lázeň s 3 celými vejci a 2 lžicemi kakaa. Nad parní lázní (miska se nesmí dotýkat vroucí vody) směs za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Směs nechte vychladnout. Během chladnutí je třeba směs občas promíchat, aby se netvořily hrudky.

4 bílky, mleté ořechy a moučkový cukr vymíchejte dohladka. Pomocí zdobicího sáčku z těsta tvarujte na plech vyložený pečicím papírem rohlíčky. Při 180 °C pečte lehce dozlatova asi 15 minut. Máslo vyšlehejte s rumem a vychladlou vařenou částí krému. Upečené rohlíčky zdobte vlnkovou trubičkou krémem a nechte v lednici ztuhnout. Máčejte v rozpuštěné čokoládě smíchané s troškou oleje (díky němu neztvrdne úplně a nebude se lámat).

Info ikona

LINECKÉ CUKROVÍ

Budete potřebovat:

500 g hladké mouky (na křehké pečivo nebo špaldové), 2 vejce, 250 g změklého másla, 250 g moučkového cukru, jemně strouhanou kůru z 1/2 citronu, 1 vanilkový lusk

Příprava:

Smíchejte mouku, cukr a citronovou kůru, přidejte vejce, obsah vanilkového lusku a pokrájené máslo. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho poté do potravinové folie a přes noc ho uložte do lednice.

Před pečením předehřejte troubu na 160°C. Těsto si připravte na pomoučněnou plochu a vyválejte z něj několik mm silnou placku. Následně vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na pečicím papírem vyložený plech.

Info ikona