Přejít k hlavnímu obsahu

3 tipy, jak vykouzlit dokonalou vánoční tabuli

Neustále vedete vnitřní boj, jestli vsadit na osvědčenou klasiku nebo o Vánocích zkusit něco zcela nového? Udělejte kompromis a u klasiky zůstaňte, jen ji trochu vylepšete. Máme pro vás cenné rady, jak vánoční tabuli obohatit, a ještě více tak podtrhnout kouzlo svátků klidu.

Pečení cukroví

Nejprve proveďte rychlou revizi kuchyně, zda vám nechybí vál na těsto, vařečka, mísa na těsto, formičky na pečení nebo váleček na těsto. Pokud vše máte, můžete se pustit do pečení. Průměrná česká rodina peče maximálně 6 druhů vánočního cukroví. Většinou se jedná o vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, linecké, perníčky, pracny a kokosové kuličky. Co se ale nechat inspirovat a upéci pro své blízké něco, co od vás ještě neochutnali?

Ze staročeských receptů na vánoční cukroví jsou velmi oblíbené například sádláky, máslové stříkané cukroví a mandlové cukroví. Ve všech třech případech se jedná o pečené cukroví. Z nepečených druhů zkuste třeba obalované hrozinky v čokoládě nebo obalované mandle v těstíčku nebo mandlové květinky. Pokud se obáváte, že vaši blízcí očekávají na vánoční tabuli právě své oblíbené druhy cukroví, zkuste přidat alespoň jeden nový a překvapit jejich mlsné jazýčky.

Mísa cukroví by však měla být pouze jako dekorace, a to až do chvíle, než se vaši blízcí navečeří, proto stačí vybrané vzorky cukroví umístit do malé mističky pouze jako „upoutávku“ dobrot, na které se vaši nejmilejší mohou těšit.

Pomocníci při pečení

Prostírání

Zahalit stůl do slavnostního obleku je polovina úspěchu. Vyberte ubrus s jednoduchým vzorem, ale doplňte jej o látkové či papírové ubrousky s vánoční tématikou.

Dekorace

Nezapomeňte na svíčku, která umocní slavnostní atmosféru a nebojte se přidat ani stužky nebo drobné vánoční koule jako dekoraci. Pořád však mějte na paměti, že méně je někdy více, a to zejména, pokud máte doma malé děti.