Přejít k hlavnímu obsahu

Recepty: Mozzarella v hlavní roli

Mozzarella ochutná v Itálii snad každý a seženete ji i u nás ve všech supermarketech. Nezapomínejte ovšem, že ta pravá a chuťově výrazná mozzarella je z buvolího mléka, tím pádem je i dražší než běžně dostupná mozzarella z kravského mléka.

Zapečená cuketa s mozzarellou

Potřebujete:

  • 3 cukety
  • 6 lžic olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 mozzarelly
  • 1 plechovka pasírovaných rajčat
  • petrželka
  • bazalka
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Nejprve cuketu omyjte podélně nakrájejte na kolečka. Osolte je, opepřete a lehce osmahněte na oleji po obou stranách, dokud nebudou zlatohnědá.
  2. Stroužky česneku prolisujte a smíchejte s rajčaty. Nakrájejte mozzarellu na kostky a pokládejte na cuketová kolečka kostky mozzarelly s 1 čajovou lžičkou rajčatového pyré.
  3. Poté cukety vložte do pečící mísy, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem.
  4. V troubě předehřáté na 220 ° C pečte po dobu asi 20 minut.

Smažené tyčinky z mozzarelly

Potřebujete:

  • 2 mozzarelly
  • 50 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli (může být s příchutí bylinek)
  • 2 hrnek strouhanky
  • 1 hrnek oleje na smažení

Postup:

  1. Omyjte mozzarellu a nechte ji dobře okapat. Následně ji nakrájejte na dlouhé proužky.
  2. V jedné misce rozmíchejte vejce s mlékem a do druhé misky dejte nasypejte strouhanku a bylinkovou sůl.
  3. Proužky mozzarelly nejprve namočte do mléka a poté je obalte ve strouhance.
  4. Na pánvičce rozehřejte olej a osmažte mozzarellové tyčinky do zlatova.

Bruschetta s mozzarellou a fíky

  • čerstvá bazalka nebo rukola
  • 1 bruschetta
  • 1 mozzarella z buvolího mléka nakrájená na plátky
  • 3 zralé fíky
  • extra panenský olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Bruschettu rozkrojte a nasucho je opečte v troubě.
  2. Na opečenou bruschettu střídavě pokládejte plátky mozzarelly a fíky, pokapejte olivovým olejem a ozdobte lístky bazalky, případně přidejte i rukolu.