Přejít k hlavnímu obsahu

Za chvilku hotovo: 3 recepty, kvůli kterým nestrávíte v kuchyni půl dne

Také bojujete s časem? Ušetřete si pár minut v kuchyni. Za chřestovou polévku, pljeskavici i zapečené brambory podle food blogerky Karolíny Kamberské vás budou doma milovat.

Pljeskavica s ovčím sýrem a ajvarem

Budete potřebovat:

1 kg směsi mletých mas

pálivá paprička

dvě lžičky soli

pepř

2 cibule

200 g pařeného ovčího sýra, např. kaškavalu

K podávání: ajvar, pita, pečená jižní zelenina

Postup:

Maso promícháme s najemno nasekanou papričkou, solí a pepřem. Cibule nasekáme najemno nebo nastrouháme a vmícháme do masa. Pak ho pořádně propracujeme rukama, v masu by neměl zůstat žádný vzduch, aby se směs pěkně spojila a držela pohromadě. Připravíme si list alobalu, položíme ho na prkénko a na jednu polovinu listu vytvoříme placičku z masa, velkou asi jako lívanec. Na tuto placičku položíme odkrojený plátek sýra (neměl by přesahovat okraje), vytvoříme si druhou placku z masa a položíme ji přes něj. Zakryjeme shora druhou polovinou alobalu a prkénkem pěkně rovnoměrně smáčkneme, aby byla výsledkem placka silná 1 cm, alobal z ní půjde snadno sloupnout. Takto vytvořené placky opékáme z obou stran (nebude to trvat déle než několik minut).

Tradiční přílohou je ajvar dále buď pita, nebo brambory. Skvělý je také salát z pečené jižní zeleniny, např. lilků nebo paprik, grilovaná cherry rajčátka, atd.

 

Zapečené smetanové brambory s hovězím a bylinkami

Budete potřebovat:

1 kg brambor

2 lžíce másla

4 jarní cibulky

velkou hrst čerstvého oregana

velkou hrst čerstvé šalvěje

několik listů libečku

100 g plátkové slaniny

300 g mletého hovězího

400 ml smetany ke šlehání

4 stroužky česneku

sůl a čerstvě mletý pepř

4 vajíčka

2 lžíce hladké mouky

200 g strouhaného čedaru

Postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 0,5 cm. Zapékací misku si vymažeme máslem. Jarní cibulku a všechny byliny nasekáme nahrubo. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Pak už můžeme vrstvit: do vymazané zapékací misky naskládáme třetinu plátků brambor, obložíme jimi i okraje formy. Na ně dáme polovinu masa, slaniny, cibulky a bylinek. Troubu si předehřejeme na 180°C. 

Smetanu dáme do větší misky, prolisujeme do ní česnek, osolíme, opepříme, přidáme koření, vmícháme do ní vajíčka, mouku a nastrouhaný čedar a prošleháme. Třetinou této směsi polijeme směs v pekáči. Pak na ni vyskládáme druhou třetinu brambor. Na ně dáme druhou polovinu masa, slaniny, cibulky a bylinek (trochu bylinek si necháme stranou na ozdobu). Zalejeme druhou třetinou smetanové směsi. Horní vrstvu vyskládáme z poslední třetiny brambor a polijte ji poslední třetinou smetanové směsi.

Pekáč pečlivě zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme péct na 60 minut. Poté pekáč odkryjeme a směs ještě dopečeme dozlatova, bude to trvat asi 15 minut. Podáváme posypané zbylými bylinkami. Skvělým doplňkem je zeleninový salát.

 

Chřestový krém s máslovou šunkou

Budete potřebovat:

1 kg bílého chřestu

3 lžíce másla

3 šalotky

800 ml vody

200 ml smetany ke šlehání

sůl a pepř

50 g šunky

kerblík nebo pažitku na ozdobení

Postup:

Z chřestu odkrájíme tvrdé konce stonku a oloupeme je. V kastrolu rozpustíme 2 lžíce másla, šalotku nasekáme na kostičky a dáme ji na pár minut zesklovatět na máslo. Mezitím si nakrájíme stonky chřestu na větší kousky. Přidáme je k šalotce, společně ještě minutku opékáme na másle a pak zalijeme vodou, přidáme koření Podravka Natur a zakryjeme pokličkou. Povaříme asi 10 minut, až bude chřest měkký. Pak polévku rozmixujeme a vmícháme do ní smetanu. Dochutíme podle potřeby solí a pepřem, pozvolna znovu přivedeme k varu a jen minutku povaříme.

Mezitím si na pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme šunku pokrájenou na kostičky, přidáme hlavičky chřestu a společně chvilku opékáme, až začne obojí hezky vonět a zlátnout. Krém rozdělíme na talíře, doprostřed každé porce nasypeme opečenou šunku s hlavičkami chřestu a ozdobíme kerblíkem nebo pažitkou.