Přejít k hlavnímu obsahu

2020 bude skvělý rok: 20 kroků ke štěstí!

Někdy na velké změny nemáme sílu ani náladu. Nevadí! Jsou to každodenní drobné krůčky, které nás nestojí moc, ale činí náš život lepším a veselejším.

1. Zapisujte si
Zeptejte se samy sebe: „Jaká jsem?“ Poslouchejte se a zapište své myšlenky a pocity, i ty negativní. Uvolníte se a vše špatné bude pryč.

2. Buďte v kontaktu
Každá z nás má přátele nebo příbuzné, kterým chceme vždy volat, jenže pak to znovu a znovu odložíme. Správný čas je nyní! Zvedněte telefon. Napište hezkou SMS. Nebo pošlete hezkou pohlednici.

3. Naplňte misku
Udělejte si čas a nakupte si v supermarketu lahodné ovoce a to pak doma naaranžujte do mísy. Nemáte ani jednu? Kupte si ji, protože pokud je ovoce krásně naservírováno, je větší pravděpodobnost, že ho sníte!

4. Zhluboka se nadechněte
Obvykle dýcháme příliš ploše, zkuste se soustředit na membránové dýchání: nadechujte nosem po dobu tří vteřin, držte vzduch po dobu tří vteřin a pak vydechujte ústy po dobu pěti vteřin. Vaše tělo tak bude sedmkrát lépe zásobováno kyslíkem. Tím se uklidní a zároveň je posilována jeho odolnost proti stresu

5. Voda – zázračný elixír
Když je tělo dostatečně hydratováno, všechny jeho funkce jsou stále zapnuty. Zvláště mozek, který se skládá ze 70 procent z vody. Nejlepší je voda z vodovodu. Aby to nebylo pořád to samé, můžete přidat citron, mátu, okurku, bazalku nebo na kousky nakrájené drobné ovoce. Nezapomeňte vypít nejméně 1,5 litru denně.

6. Buďte v klidu
Cítíte se někdy se smartphonem jako s trvalou digitální otěží na noze? Přitom je to snadné: Stačí ho jenom vypnout! Nejenže budete schopny lépe se soustředit, ale také výrazně zvýšíte svoji produktivitu.

7. Sedejte si nadvakrát
I když to vypadá vtipně, zkuste si pokaždé, když si sednete, sedat dvakrát. V kanceláři, ve vlaku a před televizí. Je to sice maličkost, ale opakované sedání a vstávání účinně posiluje svaly, o kterých ani nevíte, že je máte. Vstaňte proto pokaždé, když to jde.

8. Zkuste něco nového
Buďte dobrodružné a vyzkoušejte něco, co jste nikdy předtím neochutnaly: koření, obiloviny, ovoce, rybu nebo sýr. Nový zážitek vás obohatí.

9. Smích
Možná se vám smát nechce, jste vyčerpané, přesto si vyhledávejte příležitosti, jak se smát, anebo se aspoň usmívejte na všechny okolo. Akce vzbudí reakci – a okolí vám to vrátí.

10. Kompliment
Chcete-li někomu říci něco hezkého, zlepšíte tím nejen jeho, ale i vaši náladu. Zamyslete se nad pozitivní stránkou vašich blízkých lidí a vyjádřete jim, co se vám na nich líbí.

11. Vlevo, nebo vpravo?
Zubní kartáček, vidličku, tužku - vždy používáme většinu věcí stejnou rukou. Zkuste použít druhou. Tohle zábavné cvičení stimuluje mozek k jiné aktivitě a zpestří váš život.

12. Řekněte děkuji
Přemýšlejte o tom, která osoba obohatila váš život. Pak se zamyslete, jak můžete této osobě dát najevo svoji vděčnost. To vám dá novou energii!

13. Pečujte sama o sebe
Staráme se o ostatní a často zapomínáme na vlastní potřeby. Postarejte se o sebe tím, že konečně uskutečníte dlouho odkládané schůzky: s lékařem, účetním nebo dobrým přítelem.

14. Duhové jídlo
Připravte si barevné jídlo – bez barviv, ale s mnoha různými barvami zeleniny. Tímto způsobem vaše tělo získá všechny důležité vitaminy a živiny, které potřebuje.

15. Ukliďte
Nemusí to být hned celý byt. Dokonce i malý úklid funguje dobře a „vyčistí“ hlavu. Ukliďte si například kabelku nebo vyčistěte peněženku a zaplaťte účty. Skvělé rady, jak si uspořádat byt a díky tomu i celý život, najdete v knížce „Zázračný úklid“ od Marie Kondo.

16. Buďte nepraktické
Usnadňujete si život, parkujete co nejblíž a pijete z velké sklenice, abyste nemusely často chodit pro vodu? Dělejte to přesně naopak! Nejenže se budete víc hýbat, ale taky si provětráte hlavu. Je to váš čas!

17. Dívejte se
Při rychlém přepínání z jednoho úkolu na druhý ztrácíme pojem o svém okolí. Ale to je škoda. Kochejte se i ve stresujících chvílích. Běžte na chvilku ven nebo si prohlédněte kolegyni a její účes.

18. Opravujte
Spravte něco. Vyměňte žárovku, přišijte knoflík nebo sestříhejte pokojovou rostlinu. Není to nic náročného, je to rychlé – a poté se budete cítit mnohem lépe.

19. Jezte správně
Jíst lépe znamená nejen kupovat zdravé potraviny. Je to také o tom, jak jíte: Přemýšlejte o tom, co jíte a proč. Vychutnejte si všechny pocity a důkladně přežvýkejte každé sousto. Užijte si i krásné prostírání.

20. Nuďte se
Nebojte se nic nedělat. Náš svět nabízí tolik rozptýlení, že jen samotná nuda může občas být velice povzbudivá. Podle studií podporuje kreativitu.