Přejít k hlavnímu obsahu

5 největších mýtů o vaření: Také jste jim uvěřili?

Info ikona
Mýty o vaření

O vaření existuje spousta mýtů, které mají lidé už tak zažité, že jsou přesvědčeni, že jejich postup je správný. Výsledkem je, že těmito chybnými postupy můžete zcela pokazit přípravdu pokrmu. Přečtěte si o pěti nejčastějších omylech a chybách, které při vaření lidé dělají.

1. Přidání oleje do vody k těstovinám, aby se nelepily

Šéfkuchařka Catherine DeOrio působící v Chicagu nedávno zveřejnila video, ve kterém vyvrací nejčastější mýty o vaření. Jedním z nich je i to, že když přidáte olej do vody s těstovinami, nebudou se vám těstoviny slepovat. Catherine DeOrio má italské kořeny, a tak ji prý o to víc štve, když někdo takto těstoviny kazí, i když to dělá s dobrým úmyslem. Vysvětluje: „Pokud přidáte k těstovinám olej, dosáhnete pouze toho, že jejich povrchem nepronikne omáčka. A právě ta dodává vašim těstovinám tu správnou chuť, a takto se není schopná dostat dovnitř a jídlo dochutit. To asi není to, co jste zamýšleli, že? Nejlepší způsob, jak zařídit, aby se těstoviny nelepily, je jejich občasné promíchání ve vroucí vodě. Tím se zabrání tomu, aby se během vaření neslepily k sobě.“

Pozor! Víme, proč nedávat vejce do dveří od lednice

svetzeny.cz

2. Vařením zeleniny se ochudíte o všechny živiny

Hodně lidí věří tomu, že pokud budou zeleninu dlouho vařit, ochudí se o živiny s řadou zdravotních benefitů. Je to nesmysl, na kterém mnohdy profitují firmy propagující syrovou (raw) stravu. Pozor si musíte dávat například u vitamínu C, například brokolice a špenát vařením ztratí až 50 % původního obsahu tothoto vitamínu. Stále však je nepravda, že byste vařením snížili obsah živin na nulu.

3. Je jedno, jaké víno použijete

Dopřáváte si večer skleničku dražšího kvalitního vína, ale do pokrmů používáte levné víno? Pak děláte chybu. Pokud použijete víno mizerné kvality, nemůžete očekávat, že váš pokrm bude chutnat skvěle. Při vaření se sice alkohol částečně odpaří, ale nepříjemná chuť zůstane. Není třeba samozřejmě kupovat pro účely vaření extra drahá vína, ale těm nejlevnějším byste se měli vyhnout. Také byste se při výběru vína měli zamyslet nad výslednou chutí, kterou chcete dosáhnout, opravdu není jedno, jaké víno zvolíte. Červená vína s nakyslou chutí se hodí ke zvěřině a dušenému hovězímu masu. Bílé suché víno dá vyniknout chuti ryb a mořských plodů. Polosladká vína použijte do dezertů a omáček k drůbežímu masu. Pokud rádi připravujete asijské pokrmy, pracujte s rýžovým vínem.

Umíte používat cedník? Vsadíme se, že to děláte špatně

svetzeny.cz

4. Maso naložené do marinády změkne

Další nesmysl, marinády ani speciální směsi určené pro přípravu masa nedokážou zařídit, aby maso změklo. Ulpívají pouze na povrchu masa, nevsakují se do něj, maso dovedou výborně dochutit, ale rozhodně ho zázračně nevylepší. Obsah do masa nepronikne, jelikož tomu brání množství pojivové tkáně obklopené svalovými vlákny. Takže si příště raději připlaťte za kvalitní maso od řezníka, nespoléhejte na to, že marináda by dokázala vaše maso udělat křehčím.

5. Když si vezmete na krájení cibule brýle, nebudou vám slzet oči

Bohužel ani brýle nezabrání tomu, abyste si při krájení cibule nepoplakali. Další neodbornou radou, která koluje na internetu, je žvýkat při krájení cibule. Ani to však nefunguje, můžete si to vyzkoušet a přesvědčit se. Šéfkuchaři na to mají jiný účinný trik. Dávají cibuli před krájením na chvilku do mrazáku. Tím snížíte množství látek, který se při krájení uvolňují do prostoru. Konečně cibuli nakrájíte bez slz.

Tyto potraviny byste nikdy neměli dávat do mrazáku

svetzeny.cz

Nezavíráte víko od toalety? Děláte velkou chybu z hlediska hygieny i životní energie

svetzeny.cz