Proč těstoviny?
Těstoviny jsou jednoduše skvělé – k dispozici je spousta různých tvarů, což z nich činí všestrannou přílohu. Hodí se k masu, zelenině, různým omáčkám, ale připravit si z nich můžete třeba i salát. Uvaření přitom trvá jen pár minut, navíc si je můžete předvařit na více dní. Pak je můžete bez problému skladovat v lednici, což je pro meal prep ideální.
Dávejte ale pozor na skladování v mrazáku. Uvařené těstoviny není vhodné zamrazit, po rozmražení se mohou rozpadat a rozbředlá konzistence jídlu nepřidá. Pokud je chcete zamrazit, tak je jen pár minut předvařte. Po rozmražení je pak můžete dovařit, aby chutnaly jako čerstvé.
Nicméně nejlepší je připravit si do mrazáku nějaké omáčky nebo maso a k tomu si pak uvařit čerstvé těstoviny. Zabere to jen pár minut, takže můžete mít skvělý oběd nebo večeři téměř bez práce.
Rozmanité druhy
Tradiční pšeničné těstoviny zná každý. Jsou skvělé pro přípravu různých jídel, na výběr máte z vaječných a bezvaječných variant. Kromě toho se ale nabízí i další možnosti. Díky tomu můžete v rámci přílohy dostat do jídelníčku i nějakou vlákninu či dokonce bílkoviny, nejen sacharidy. Skvělou alternativou jsou celozrnné těstoviny – chuť se příliš neliší od těch klasických, obsahují ale více vlákniny a jsou tak vhodné pro zdravější stravování.
Kromě toho ale můžete zvolit například i luštěninové těstoviny. Ty se vyrábí z čočky, hrachu nebo cizrny. Díky tomu obsahují dost bílkovin. Vyrábí se také rýžové nebo kukuřičné těstoviny – ty jsou ideální pro osoby s intolerancí na lepek, ale klidně si s nimi můžete ozvláštnit jídelníček.
Domácí těstoviny
Pokud dbáte na to, co si dáváte na talíř, můžete si klidně připravit domácí těstoviny. To zabere nějaký čas, ale ve výsledku to není tak náročné. Můžete si předem připravit více porcí a skladovat je neuvařené. Čerstvé vydrží v lednici pár dní, ale můžete je usušit. Díky důkladnému usušení je pak můžete skladovat klidně i několik měsíců. Vždy tak budete mít připravené chutné těstoviny, které stačí jen pár minut povařit.
Základní recept je velmi jednoduchý, stačí mouka, vejce a špetka soli. Případně můžete použít semolinu – mouku z tvrdé pšenice. K základní směsi pak můžete přidat i něco navíc, co těstovinám dodá chuť i barvu. Nabízí se například špenát, červená řepa nebo čerstvé bylinky. Stačí vypracovat těsto a vyválet ho, vhod přijde silikonový vál na těsto, ke kterému se vám těsto nebude lepit. Pak můžete vykrajovat různé tvary – nejjednodušší jsou tagliatelle.
A pokud se chcete do výroby domácích těstovin pustit naplno, vyplatí se investovat do pomocníka, který vám to výrazně usnadní. Nerezový strojek na domácí těstoviny celý proces značně urychlí. Usnadní vám válení těsta a můžete s ním vytvořit různé tvary – lasagne, tagliolini, fettuccine či třeba špagety.
Výhodou domácích těstovin je samozřejmě lepší chuť a hlavně víte, co přesně obsahují. Kromě těch klasických si doma klidně můžete připravit i luštěninové, zcela se tak přizpůsobí vašim potřebám.
Jednoduché recepty
Hledáte inspiraci, jaká jídla si s těstovinami připravit? Nabízí se jich celá řada.
- Těstovinový salát – rychlá příprava, skvělý i z lednice, kombinovat můžete různé suroviny dle vlastní chuti.
- Zapékání – těstoviny můžete zapéct na sto různých způsobů. S masem, sýrem, zeleninou, nabízí se rozmanité kombinace, přičemž příprava je velmi jednoduchá.
- Jednoduché omáčky – do mrazáku si můžete připravit oblíbené omáčky, ke kterým pak akorát přidáte těstoviny.
- Polévky – i do polévek si můžete přidat těstoviny, budou tak sytější.
- Asijská kuchyně – nabízí se rýžové nudle s tofu nebo masem a zeleninou, velmi variabilní jídlo, které pokaždé může chutnat trochu jinak dle vybrané zeleniny, koření a omáček.
Praktické tipy
U meal prepu se neobejdete bez dobrého plánování. Právě díky tomu ušetříte dost času. Pokud se vrhnete do přípravy těstovin, můžete si z jedné várky rovnou připravit více jídel. Část těstovin můžete mít například na salát a část k omáčce.
Pokud je chcete skladovat uvařené, vždy je uložte do dobře těsnící nádoby, aby neosychaly. Přidat k nim můžete i kapku oleje, aby se neslepily. Nebo si je můžete připravit rovnou do krabičky i s masem či omáčkou – v lednici tak na vás bude čekat skvělé jídlo, které si můžete vzít do práce nebo do školy.
Nicméně velkou výhodou je, že těstoviny máte uvařené za pár minut a nepotřebují žádnou péči. Proto si je můžete uvařit těsně před jídlem, jelikož čerstvé chutnají nejlépe. Ale klidně si je můžete uvařit i večer předem nebo ráno, pokud máte čas navíc. Pak je stačí zabalit do krabičky a vzít s sebou.
Těstoviny jsou perfektní přílohou – dodají nejen sacharidy, ale klidně i vlákninu či bílkoviny, pokud dáte šanci luštěninovým alternativám. Na webu Tescoma.cz najdete pomocníky pro přípravu těstovin i dalších jídel pro jednoduchý meal prep.