Přejít k hlavnímu obsahu

Jste to, co jíte: Co o vás vypovídá vaše oblíbené jídlo? Víc, než byste si mysleli

Info ikona
Jídlo, sladké

„Řekni mi co jíš, a já ti povím, jaký jsi.“ Tento slavný citát z 19. století pronesl francouzský právník a politik Jean Anthelme Brillat-Savarin. A věda mu dnes dává za pravdu, skutečně existuje spojitost mezi povahou člověka a jeho oblíbenými jídly. Co prozradí vaše chutě o vás?

Milovníci sladkého

Jste milovníci sladkého, kteří doma mají zásoby čokolád, sušenek, bonbónů a dalších dobrot? Svému dietologovi tím asi radost neuděláte, ale máme pro vás dobrou zprávu. Dle studie publikované ve vědeckém časopise Journal of Personality and Social Psychology bylo zjištěno, že lidé milovníky sladkého vnímají obecně jako příjemné, přátelské, milé a nápomocné lidi. Jejich hypotézu potvrzují i vědci z univerzity v Severní Dakotě, kteří došli k závěru, že lidé, kteří mají rádi sladké jídlo, bývají více ochotní pomáhat druhým v nouzi. Dr. Michael D. Robinson, který se na výzkumu podílel, říká: „Naše výsledky naznačují, že existuje skutečná souvislost mezi sladkými chutěmi a prosociálním chováním.“

Někdo to rád pálivé

Máte rádi opravdu pálivá jídla, při jejichž konzumaci vám „hoří pusa“? Pak máte dle vědců větší sklony riskovat než ostatní lidé. Zjistil to Institute of Food Technologists, který se dlouhodobě zabývá potravinářskou vědou a jejími technologiemi. Vědci se snažili zjistit, jaké osobnostní rysy mají jedinci, kteří preferují pálivé jídlo. Došli k závěru, že tito lidé v životě více riskují, rovněž jsou mnohem více svolní ke zkoušení nových věcí.

Máte rádi brambůrky?

Pokud jsou brambůrky vaší oblíbenou slanou pochoutkou, tak dle doktora Alana Hirsche, který se jako psychiatr specializuje na léčbu ztráty čichu a chuti, na sebe a na své okolí kladete přehnané nároky. Milovníci brambůrek dle něj bývají ambiciózní, úspěšní, mají „tah na branku“ a ne pro ně není odpověď. Z jeho osobních poznatků vyplývá, že vysoké cíle, které si kladou, často také vedou k frustraci, pokud se těmto lidem v daném životním období nedaří. Pokud máte rádi tortillové chipsy, tak to o vás říká něco jiného: „Tortillové chipsy milují lidumilové, které trápí nerovnost a nespravedlnost ve světě. Také to bývají perfekcionalisté,“ říká doktor Alan Hirsch v článku webu Psych2Go.

Masožrouti

Vegany asi následující zjištění nepotěší. Nedávný výzkum totiž zjistil, že milovníci masa jsou na tom mnohem lépe s psychickým zdravím než vegetariáni a vegani. Studii provedla univerzita v Jižní Indianě a zúčastnilo se jí téměř 150 000 lidí, kteří jedí maso a přes 8500 vegetariánů a veganů. Ze studie vyplývá, že lidé, kteří nejedí maso vůbec, mívají ve větší míře deprese, úzkosti a tendence k sebepoškozování.

Vysoce kalorická jídla

Pokud velkou část vašeho jídelníčku tvoří pizza, smažené hranolky a další dobroty z fast foodu, tak je to špatné nejen pro vaše fyzické zdraví, ale i pro to psychické. Studie publikovaná ve vědeckém časopisu Appetite zjistila, že lidé, kteří jedí nezdravá vysoce kalorická jídla a sladkosti, bývají neurotičtí a mají tendenci k emočnímu přejídání se. Dříve publikovaná studie D.A. Reynora a Heidi Levine poukázala na to, že pro tento typ jídla mají slabost spíše extroverti. Ti jsou také více náchylní k dalším neřestem – například k závislosti na alkoholu a cigaretách.


Zdroje: https://psycnet.apa.org/, https://www.sciencedaily.com, https://www.tandfonline.com, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov