Přejít k hlavnímu obsahu

Vědomostní test ze všeobecných znalostí: Dokážete zodpovědět jednoduché otázky, co je to hospic nebo deprivace?

Info ikona
Kvíz obecných znalostí

Čas od času neuškodí, když člověk opráší své dosavadní znalosti, nebo k nim přidá nějaké další. Přinášíme vám test všeobecných znalostí, který vám s tím pomůže. Většina otázek jsou zdánlivě jednoduché, někde se však můžete nechat nachytat. Podaří se vám odpovědět na všechny otázky správně?

Info ikona
Těhotenství

1. Jaká je fyziologická délka těhotenství u lidí?

a) 260 dní

b) 9 lunárních měsíců

c) 10 lunárních měsíců

2. Co znamená empirismus?

a) názor považující zkušenost za jediný zdroj poznání

b) věda zabývající se vcítěním do ostatních lidí

c) umělecký a filosofický směr a životní postoj z konce 18. století

3. Co je to hospic?

a) zařízení pro nevyléčitelně nemocné

b) zařízení pro seniory

c) jiný název pro nemocnici

4. Co je to haptika?

a) dorozumívání se znakovou řečí

b) způsob hlasité komunikace

c) komunikace dotykem

Info ikona
Noty

5. Co znamená slovo deprivace?

a) kritický nedostatek tekutin

b) převedení majetku do státní správy

c) dlouhodobé neuspokojování potřeb

6. Kdo z těchto osob není hudebním skladatelem?

a) Leoš Janáček

b) Alfons Mucha

c) Bohuslav Martinů

7. Která z následujících dvojic autora a jeho díla je chybná?

a) Ernest Hemingway – Komu zvoní hrana

b) Fjodor Michajlovič Dostojevskij-Vojna a mír

c) Émile Zola – Břicho Paříže

8. Při dlouhodobém nedostatku vitamínu A vzniká:

a) šeroslepost

b) hluchota

c) zažloutnutí pokožky

Info ikona
Řeka

9. Jaká je nejdelší řeka v České republice?

a) Vltava

b) Labe

c) Ohře

10. Hlavním zdrojem energie v potravě lidí jsou:

a) bílkoviny

b) sacharidy

c) tuky

11. Pokud je vytvořena na vodě přehrada, síla, kterou voda působí na přehradu, nezávisí na:

a) rozloze přehradního jezera

b) hustotě vody

c) výšce hladiny jezera

12. Jaké jsou základní typy temperamentu podle řeckého lékaře Hippokrata?

a) sangvinik, cholerik, flegmatik, etik

b) sangvinik, cholerik, flegmatik, melodramatik

c) sangvinik, cholerik, flegmatik, melancholik

Výsledky

Správné odpovědi: 1C, 2A, 3A, 4C, 5C, 6B, 7B, 8A, 9A, 10B, 11A, 12C

0-1 chyba: Skvělé! Je vidět, že vás tento jednoduchý test nemohl v žádném případě zaskočit! Máte skvělý všeobecný rozhled!

2-3 chyby: Velmi dobré! Možná jste se jen přehlédly nebo jste se nechali nachytat. Chyby dělá každý, ale základní všeobecné znalosti máte v malíku!

4-5 chyb: Není to nejhorší! Znáte od všeho trochu, v některých odvětvích to možná trochu skřípe. Možná vás zaskočila nějaká otázka z předmětu, který jste neměli rádi již na škole. Nicméně ve škole byste stále dostali za 3!

6 a více chyb: Běda! Zkuste si přečíst pár knih, shlédnout pár dokumentů, nebo se pokuste své všeobecné znalosti rozšířit jiným způsobem. Mohly by vám totiž uniknout i velmi zajímavá fakta nebo podstatné informace!

 

Zdroj: Slovník cizích slov