Přejít k hlavnímu obsahu

5 tipů, jak během horkého léta tělu doplnit tekutiny a minerální látky

5 tipů, jak během horkého léta tělu doplnit tekutiny a minerální látky

V létě naše tělo ztrácí více tekutin a minerálních látek než v zimě. Abyste se nejen cítila skvěle, ale měla i zářivou pokožku a spoustu energie, je potřeba mu chybějící látky doplnit. Které potraviny jsou jejich výborným zdrojem?

Většina druhů ovoce a zeleniny obsahuje spoustu vody a je i dobrým zdrojem draslíku. Mezi letní šampiony patří hlavně melouny, bobulovité ovoce, špenát či papriky. Víte proč?

Červené a žluté melouny

Obsahují až 95 % vody, takže tělu skvěle pomáhají doplnit tekutiny. Navíc jsou bohaté na draslík – žlutý meloun ho obsahuje až třikrát víc než červený. Dalším trumfem žlutého melounu je obsah beta-karotenu, účinného antioxidantu, který pomáhá chránit pokožku před UV zářením.  

Bobulovité ovoce

Obsahuje látky s protizánětlivými účinky. Když sníte misku sladkého bobulovitého ovoce, nejen že si báječně pochutnáte, ale také posílíte obranyschopnost těla vůči zánětlivým procesům a pomůžete mu lépe se vypořádat s následky nadměrného opalování.  

Špenát

Není sice zárukou svalů à la Pepek námořník, přesto je to učiněný zelený poklad. Obsahuje spoustu vody a hodně hořčíku. Za intenzivní zelenou barvu vděčí špenát pigmentu zvanému lutein, což je přírodního antioxidant, který napomáhá chránit pokožku a oči před sluncem. 

Pálivá paprika

A další pikantní potraviny, jako jsou česnek a zázvor, možná do letního jídelníčku záměrně nezařazujete v domnění, že příliš zahřívají. Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife, je doporučuje s vysvětlením,  že stimulují pocení, a tím pomáhají tělu, aby se rychleji ochladilo. 

Ovoce a zelenina

Jsou bezesporu dobrým zdrojem tekutin. Pokud však v horku ztrácíte tekutiny vlivem pocení, nespoléhejte se jen na ně. Pijte dostatek vody v průběhu dne a nečekejte, až se dostaví pocit žízně, ale pokuste se ji trochu předběhnout.