Přejít k hlavnímu obsahu

Vědomostní test zapomenutých výrazů: Víte, kdo je jurista, nebo co jsou to souchotě?

Info ikona
Kvíz

Pokud patříte mezi milovníky středověké literatury či filmů s touto tématikou, neměl by pro vás následující test být žádný problém. Přestože se některé výrazy lokálně ještě používají, všeobecně upadly v zapomnění a dost lidí dnes nezná jejich význam nebo je dokonce používá špatně. Otestujte se, jak jste na tom vy.

Info ikona
Středověk

Provedení testu

K provedení testu nepotřebujete nic jiného než papír a tužku. V případě výborné paměti, kdy si zapamatujete své odpovědi, nepotřebujete vůbec nic. Na konci testu si své odpovědi zkontrolujte a podívejte se podle počtu správných odpovědí, jak jste na tom se svými znalostmi. Některá slova mají více významů, ale pro účely tohoto testu byl vždy vybrán ten nejrozšířenější.

1. Co znamená slovo „šimpán“?

a) alkoholický nápoj

b) hudební nástroj

c) holeň

2. Kdo je to „jurista“?

a) mladý rytíř

b) právník

c) lékař

3. Co byla „partyzána“?

a) vzpurná žena

b) koňský povoz s více koni

c) dlouhá dřevcová zbraň

4. Co znamená slovo „pučálka“?

a) poupátko květiny

b) staročeské jídlo z naklíčeného hrachu

c) protesty proti rytířským soubojům

5. Kdo je to „sylfida“?

a) éterické ženské stvoření, půvabná dívka

b) žena s onemocněním syfilis

c) mytické ženské stvoření s kozí bradkou

6. Co znamená slovo „čabraka“?

a) čarodějné zaklínadlo

b) středověký hudební nástroj

c) ozdobná pokrývka koně

7. Co znamená slovo „abakus“?

a) hanlivé označení pro kněze

b) fialová luční květina

c) starověké počítadlo

8. Kdo byl ve středověku „vagant“?

a) úspěšný rytíř

b) člověk vázaný lénem

c) potulný student

9. Kdo nebo co je „nátepník“?

a) pomocný dělník

b) chránič předloktí

c) středověký stroj na tisk

10. Co jsou to „souchotě“?

a) manželky spřátelených rytířů

b) forma plicní tuberkulózy

c) jiný název pro koťata

11. Co jsou to „škorně“?

a) vysoké jezdecké boty, holínky

b) blechy

c) malé děti

12. Co jsou to „skřipky“?

a) housle

b) ozdoby na dveře

c) růže

Info ikona
Středověk

Výsledky

Správné odpovědi: 1C, 2B, 3C, 4B, 5A, 6C, 7C, 8C, 9B, 10B, 11A, 12A

0-1 chyba: Gratulujeme! Vaše slovní zásoba je nejspíš opravdu bohatá, jelikož znáte i výrazy, které jsou mnohým lidem již dnes neznámé. Nejspíš patříte mezi vášnivé čtenáře a středověká tématika vás baví.

2-4 chyby: Skvělé! Vaše slovní zásoba obsahuje poměrně dost výrazů, jejichž význam už je mnohým neznámý. Nejspíš jste přečetli dost knih a téma středověku vám rozhodně není cizí.

5-7 chyb: Není to špatné! Je vidět, že znáte alespoň některá slova, která se již dnes téměř nepoužívají. Možná stačí jen oprášit pár knih a rozšířit slovní zásobu ještě více.

8-12 chyb: Nic moc! Vypadá to, že byste lidem ve středověku často nerozuměli. Cestu časem do minulosti proto raději vynechejte. Pokud chcete rozšířit slovní zásobu i o slova, která se již příliš nepoužívají, skvělou volbou jsou například středověké fantasy knihy nebo filmy s podobnou tématikou.