Přejít k hlavnímu obsahu

Rozjeďte to v kuchyni ve velkém stylu: Máme pro vás tři recepty, které určitě ještě neznáte!

Fantazii se meze nekladou. V kuchyni obzvlášť. Troufnete si ochutnat lososa na sladko nebo "knedlíky" po italsku?

Sicilské arancini

Budete potřebovat:

Na koule: 400 g rýže arborio, ½ lžičky mletého šafránu, 50 g másla, 100 g strouhaného parmazánu, 3 žloutky, 2 vejce na obalení, 100 g strouhanky na obalení, 120 g mozzarelly, rostlinný olej na smažení

Na náplň: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 300 g mletého masa (směs hovězí/vepřové), 2 lžíce rajčatového protlaku, 150 ml červeného vína, sůl, čerstvě mletý pepř, sušené oregano

Postup:

Nejprve si uděláme ragú: na pánvi si rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli nakrájenou najemno, opečeme ji dosklovita, přidáme mleté maso, pár minut opékáme a pak k němu přidáme i rajčatový protlak. Opečeme asi dvě minutky i s protlakem za stálého míchání. Pak do pánve vlijeme víno, osolíme, opepříme a přidáme oregano. Necháme mírně probublávat, dokud směs nezíská správnou hustou konzistenci, aby se jí daly plnit koule.

Následně připravíme rýži, vysypeme ji do 0,8 litru vroucí osolené vody, přidáme do ní šafrán a na mírném plameni ji uvaříme doměkka. Voda by se měla zcela vyvařit (pokud se to stane a rýže ještě není měkká, přilijeme trochu vody a chvilku vaříme dál). Uvařenou rýži necháme chvilku prochladnout, mezitím do ní můžeme vmíchat pokrájené máslo, parmazán a na závěr i žloutky. Takto připravenou směs necháme úplně vychladnout, bude se nám s ní lépe pracovat.

Mezitím si v misce rozšleháme zbylá dvě vejce, do druhé misky nasypeme strouhanku, připravíme si i talíř, na který budeme odkládat vytvarované koule. Natrháme si mozzarellu na drobné kousky. Do navlhčené dlaně si dáme vždy hroudu rýžové kaše, uprostřed vytvoříme důlek, ten naplníme ragú a pár kousky mozzarelly, zakryjeme rýží shora a vytvarujeme kuličku velikosti tenisového míčku. Kouli nakonec obalíme v rozšlehaném vajíčku a poté ve strouhance. Před každou další koulí si opláchneme ruce, aby se nám směs nelepila na ruce. Když máme koule hotové, rozpálíme si olej v pánvi (množství asi do poloviny výšky arancin) a osmažíme je ze všech stran.

 

Bleskový losos se sladkokyselou čočkou beluga

Budete potřebovat:

300 g černé čočky beluga Lagris, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 1 červenou papriku, 1 mrkev, 1 jarní cibulku, 2 citrony, sůl a pepř, chilli vločky dle chuti, hrst čerstvého kopru, 1 lžíci třtinového cukru, 2 lžíce rajčatového pyré, 1 lžíci hrubozrnné hořčice, 4 lžíce másla, 4 filety lososa s kůží, 1 dcl bílého vína

Příprava:

Čočku propereme, dáme vařit na 20 minut do dvojnásobného množství vroucí neosolené vody. Mezitím si na pánvi rozpálíme olivový olej a opečeme na něm cibuli a papriku, oboje pokrájené na tenké proužky. Po pár minutách přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku. Společně už jen lehce osmahneme. Po dvaceti minutách varu slijeme přebytečnou vodu z čočky a teprve pak ji osolíme. Pak vmícháme do čočky zeleninu, šťávu z jednoho citronu, chilli vločky, pepř, polovinu posekaného kopru, cukr, rajčatové pyré a hořčici. 

Připravíme si lososa: na pánvi si rozpustíme 3 lžíce másla a opečeme na něm osoleného a opepřeného lososa, nejprve kůží dolů a poté kůží nahoru, z každé strany to bude trvat přibližně 3-4 minuty podle síly filetu – na boční straně filetu krásně uvidíme změnu barvy, jak se maso postupně propéká. Hotového lososa zabalíme do alobalu, necháme pět minut odpočívat a v pánvi mezitím do výpeku přidáme bílé víno, osolíme, opepříme a necháme chvilku zredukovat, aby vznikla pěkná šťáva. Necháme v ní na úplný závěr rozpustit zbylou lžíci másla. Lososa podáváme přelitého touto šťávou, s čočkou a s pěkným měsíčkem citronu.

Orientální čočková pomazánka

Budete potřebovat:

3 lžíce olivového oleje, 2 šalotky, 3 stroužky česneku, 1 lžičku římského kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, 2 cm čerstvého zázvoru, 1 lžičku kurkumy, 400 ml vody, 2 rovné lžičky soli, pepř, 200 g červené čočky, 100 ml kokosového mléka, šťávu z 1/2 citronu: k podávání - hrst čerstvého koriandru, knäckebrot nebo pita chléb

Postup:

Rozpálíme si olej a opečeme na něm najemno posekané šalotky a česnek, přidáme římský kmín, koriandr, nastrouhaný zázvor a kurkumu. Poté zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přivedeme k varu, vsypeme červenou čočku a 10 minut vaříme. Následně přidáme i kokosové mléko a citronovou šťávu a vše provaříme. Směs necháme vychladnout při pokojové teplotě a poté dáme do lednice cca na hodinu. Hotovou pomazánku podáváme s knäckebrotem nebo pitou a posypeme čerstvým koriandrem.