Přejít k hlavnímu obsahu

Tipy na správný běžecký jídelníček

Jak správně jíst, aby se vám dobře běhalo? Poradíme vám vhodný jídelníček, který podpoří váš výkon.

Vitaminy a stopové prvky
Jen pestrá strava s dostatkem ovoce a zeleniny zajistí vyvážený obsah stopových prvků. V horkém dni při nadměrném pocení je dobré zvýšit příjem soli a hořčíku, jinak v začátcích není nutné využívat speciální doplňky stravy. 

Železo 
Bez nej byste se cítili unavení, malátní a bez energie. Jeho hlavním zdrojem jsou červené maso a vnitřnosti. Dopřejte si ho alespoň jednou týdně.

Tekutiny
Pít byste měli pravidelně po malých doušcích, i když nepociťujete žízeň. Při fyzické aktivitě si pitný režim musíte hlídat dvojnásob pečlivě. Pokud běžíte maximálně hodinu, není nutné pít v průběhu, pokud by zátěž trvala déle, je nutné začít doplňovat tekutiny (ideálně ve formě iontového nápoje). 

Před tréninkem
Dejte si lehce stravitelný pokrm bohatý na sacharidy. Vhodná je například rýže s vařenou zeleninou nebo chleba s kouskem šunky. Po jídle byste si měly minimálně dvě hodiny odpočinout a teprvé poté vyrazit na běh. 

Po tréninku
Ideálním jídlem jsou banány. Ty se dají jíst jak před, tak při a po doběhnutí. Obsahují vysokou dávku sacharidů a hořčíku, který zabraňuje křečím. Po běhu je ta pravá chvíle dát si maso a kaloricky náročnější jídla. Ideální na doplnění zásob glykogenu ve svalech jsou těstoviny s kuřecím masem nebo rýže s čímkoliv, ideálně ale opět s masem.