Přejít k hlavnímu obsahu

Tipy na správný běžecký jídelníček

Jak správně jíst, aby se vám dobře běhalo? Poradíme vám vhodný jídelníček, který podpoří váš výkon.

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Vitaminy a stopové prvky
Jen pestrá strava s dostatkem ovoce a zeleniny zajistí vyvážený obsah stopových prvků. V horkém dni při nadměrném pocení je dobré zvýšit příjem soli a hořčíku, jinak v začátcích není nutné využívat speciální doplňky stravy. 

Železo 
Bez nej byste se cítili unavení, malátní a bez energie. Jeho hlavním zdrojem jsou červené maso a vnitřnosti. Dopřejte si ho alespoň jednou týdně.

Tekutiny
Pít byste měli pravidelně po malých doušcích, i když nepociťujete žízeň. Při fyzické aktivitě si pitný režim musíte hlídat dvojnásob pečlivě. Pokud běžíte maximálně hodinu, není nutné pít v průběhu, pokud by zátěž trvala déle, je nutné začít doplňovat tekutiny (ideálně ve formě iontového nápoje). 

Před tréninkem
Dejte si lehce stravitelný pokrm bohatý na sacharidy. Vhodná je například rýže s vařenou zeleninou nebo chleba s kouskem šunky. Po jídle byste si měly minimálně dvě hodiny odpočinout a teprvé poté vyrazit na běh. 

Po tréninku
Ideálním jídlem jsou banány. Ty se dají jíst jak před, tak při a po doběhnutí. Obsahují vysokou dávku sacharidů a hořčíku, který zabraňuje křečím. Po běhu je ta pravá chvíle dát si maso a kaloricky náročnější jídla. Ideální na doplnění zásob glykogenu ve svalech jsou těstoviny s kuřecím masem nebo rýže s čímkoliv, ideálně ale opět s masem. 

×