Přejít k hlavnímu obsahu

Kvíz: Je to barevná podzimní lékárna, nebo jedovatá past? Otestujte, jak se vyznáte v bobulích

Podzimní příroda se umí parádně vybarvit. A to nejen v listí, které musíme hrabat. Keře a stromy jsou obsypané kuličkami všech barev, co přímo svádí k ochutnání. Jenže zatímco některé vám dodají tolik vitamínu C, že chřipka uteče strachy, jiné vás mohou v lepším případě prohnat, v tom horším poslat do nemocnice. Vyznáte se v tom, co nám na podzim visí na větvích, nebo raději nakupujete pro jistotu v supermarketu?

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Podzimnímu sběru kraluje šípek, když teda nepočítáme houby. Rostou skoro všude podél cest a čaj z nich popíjíme celou zimu pro silnější imunitu. Málokdo ale ví, že šípky se dají jíst i syrové, když jsou měkké, jen to málokdo dělá, kvůli chloupkům. Dalším plodem je rakytník. Ten je sice nabitý zdravím, ale jeho sběr je tak trochu za trest. Trnité větve vám nedají nic zadarmo a ty kyselé kuličky praskají v prstech.

Znáte třeba mišpule?

Podobně je na tom arónie neboli černý jeřáb. Jestli jste je někdy zkusili rozkousnout čerstvé, víte, že pusu vám stáhnou tak na půl hodiny. Jenže právě ta trpkost léčí. A pak tu máme netradiční plody jako kdoule nebo mišpule. Tyhle plody vypadají, jako by na stromech zapomněly dozrát. Jsou tvrdé jak kámen a mišpule jsou k jídlu vlastně až ve chvíli, kdy přemrznou.

Mohlo by se vám líbit

Kvíz všeobecných znalostí ze základky: Zjistěte, jak dobře vám funguje paměť

Většina z nás ukončila základní školní docházku již před mnoha a mnoha lety. Vzpomínky z ní však obvykle zůstávají v živé paměti. A mnohdy si lépe pamatujeme spolužáky a společné zážitky, než vědomosti, které se nám učitelé snažili předat. Přehled alespoň základních všeobecných znalostí bychom si však měli pamatovat po celý život, protože díky němu můžeme lépe chápat fungování světa. Zjistěte, co si ještě pamatujete ze základní školy. Dnes to nebude příliš těžké.
svetzeny.cz

Je to barevná podzimní lékárna, nebo jedovatá past?

Ale ne všechno, co je červené nebo černé, patří do pusy. Třeba takový brslen. Jeho plody vypadají nádherně, říká se jim biskupské čepičky a v podzimním slunci září růžovo-oranžově. Jenže jsou jedovaté, takže se na ně fakt jen dívejte. Stejně tak ptačí zob, ten známe všichni ze živých plotů na sídlištích. Ty černé lesklé kuličky sice ptákům chutnají, ale člověku udělají v břiše pěknou paseku. Zrádný umí být i černý bez. Všichni milujeme sirup z květů, ale syrové černé bezinky jsou mírně jedovaté a prohánějí. Musí se převařit, aby se ten jed odboural, až pak se stanou zdravé. A co teprve takový pámelník? Ty bílé kuličky, co jsme jako děti s oblibou rozšlapávali na chodníku, protože hezky praskají, jsou pro ptáky úplným požehnáním. Ale my bychom je rozhodně ochutnávat neměli. A co vy? Poznáte je všechy? Otestujte se v našem kvízu, jak na tom jste.

Kvíz: Jak dobře se vyznáte v gastronomických pojmech? Odhalte Amuse-bouche, nebo čeho docílíte flambováním

Pokračovat

K čaji z některých podzimních bobulí se skvěle hodí kniha. Co myslíte, znáte literaturu? Kvíz: Přiřadíte světoznámé spisovatele k jejich knihám? Plný počet dá jen knihomol

Zdroj článku
×