Přejít k hlavnímu obsahu

Velikonoční mazanec s jogurtem

Bez velikonočního mazance z kynutého těsta si nejde Velikonoce představit. Stejně jako nádivka se tradičně připravuje na Bílou sobotu, kdy končí půst.

SUROVINY

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
120 g másla
30 g droždí
4 žloutky
250 ml mléka
50 g bílého jogurtu
1 vejce na potření
citronová kůra
50 g rozinek namočených alespoň na 15 minut v horké vodě
50 g mandlových lupínků
špetka soli

POSTUP

1. Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
2. Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
3. Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
4. Předehřejte troubu na 200 °C.
5. Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
6. Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.
7. Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut.
8. Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.