Přejít k hlavnímu obsahu

Recept: Lahodné dýňové latte

Podzim je tady a s ním podzimní specialita v kavárnách - dýňové latte! Zkusili už jste si tuhle pochoutku připravit doma? Zkuste to s námi.

Ingredience

  • 3 lžíce dýňového pyré
  • 150 ml vody
  • 100 g moučkového cukru
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky hřebíčku
  • ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1 vanilkový lusk
  • espresso
  • 100 ml mléka
  • 80 ml smetany ke šlehání

Postup

  1. Připravte si dýňové pyré. Dýni očistěte, ubavte semínek a nakrájejte na malé kousky. Poté ji dejte do hrnce a vařte, dokud nezměkně, následně dýňové kostky rozmixujte na pyré.
  2. Do menšího hrnce přendejte dýňové pyré, přidejte moučkový cukr, nastrouhaný zázvor, skořici, hřebíček, muškátový oříšek, semínka z vanilky a vodu. Celou směs přiveďte k varu, teplotu stáhněte a za pravidelného míchaní vařte asi deset minut. Voda se začne vypařovat a díky tomu se vytvoří sirup. Sirup nechte zchladnout a přeceďte přes jemné sítko.
  3. Část sirupu můžete rovnou použít na latte, zbytek sirupu vydrží v lednici týden. 
  4. Při přípravě dýňového latte použijte tři lžičky sirupu, přelijte je espressem a horkým mlékem. Navrch přidejte šlehačku z vyšlehané smetany, na závěr můžete pokapat dýňovým sirupem a posypat skořicí.