Přejít k hlavnímu obsahu

Vegetariánská kuchyně: Zamilujte si naše recepty

Každoročně slaví vegetariáni na celém světě 1. října „svůj den“. Zkuste jeden z našich vegetariánských receptů a uvidíte, že strava bez masa vůbec není špatná. Navíc uděláte něco pro své zdraví, protože obsahuje hodně zeleniny.

Špenátový salát s brokolicí a žampiony

INGREDIENCE:
300 g brokolice
150 g baby špenátu
100 g žampionů
80 g nivy
1 červená cibule
100 g bílého jogurtu
2 lžíce majonézy
1 lžíce oleje
sůl
pepř

POSTUP:

  1. Brokolici rozeberte na růžičky a v páře uvařte doměkka. Očištěné žampiony nakrájejte na plátky, orestujte v pánvi na oleji a mírně osolte. Baby špenát omyjte ve studené vodě a nechte okapat. 
  2. Zeleninu zlehka promíchejte a rozdělte na talíře. Poklaďte žampiony a rozdrobenou nivou, ozdobte kolečky cibule a přelijte dresinkem.
  3. Ten připravte z jogurtu, majonézy, špetky soli a pepře. Soli použijte opravdu jen málo, protože niva je dost slaná.

Cuketové rolky 

INGREDIENCE:
4 dlouhé tenké cukety
sůl
500 g halloumi (potovrdý sýr)
pepř
3-4 lžíce tapenády (olivová pasta, ve sklenici)
1 cibule 
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
400 g pasírovaných rajčat
cukr
30 g  parmazánu (v celku) 

POSTUP:

  1. Cukety očistěte a podélně je nakrájejte na tenké plátky. V osolené vodě je 30 sekund blanšírujte. Vyndejte je, ochlaďte a nechte okapat, papírovou utěrkou je osušte. 
  2. Halloumi nakrájejte na 8-9 cm dlouhé a 3 cm vysoké kousky. Vždy 4-5 plátků cukety položte vedle sebe tak, aby se překrývaly. Osolte je a opepřete. Položte na ně po jednom kousku halloumi a uprostřed potřete tapenádou. Srolujte je a zafixujte.
  3. Troubu předehřejte na 175 °C (horkovzdušnou na 155 °C). Přidejte rajčata, uveďte do varu a ochuťte. Rajčatovou omáčku dejte do nákypové formy. Přidejte cuketové rolky a zakryté zapékejte 15 minut. Navrch nastrouhejte parmazán, případně ozdobte. 

Mangoldový koláč

INGREDIENCE:
TĚSTO: 
250 g hladké mouky
125 g másla
sůl
1 vejce

NÁPLŇ: 
4 šalotky
500 g červeného mangoldu
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
50 g nastrouhaného horského sýra
250 g smetany
100 ml mléka
1 vejce
1 žloutek
muškátový oříšek
20 g piniových jader
300 g sušeného hrášku

POSTUP:

  1. Mouku, máslo nakrájené na kostičky, větší špetku soli a vejce rychle prohněťte rukama dohladka. V potravinové fólii nechte těsto 30 minut v chladu. 
  2. Šalotku nakrájejte na kolečka. Z mangoldu odřízněte silné stonky a odděleně je nakrájejte na nudličky. 
  3. Šalotku poduste na oleji. Přidejte mangoldové stonky a vařte je 5 minut (listy 2 minuty). Směs okořeňte. Sýr smíchejte se smetanou, mlékem, vejcem a žloutkem. Osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem. 
  4. Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto na pomoučené ploše vyválejte do kulatého tvaru, vyložte jím koláčovou formu, okraje přitiskněte a korpus na několika místech propíchněte. Rozložte na něj piniová jádra, navrch položte pečící papír a posypte ho hráškem. Korpus předpékejte na nejnižší úrovni 15 minut. Hrášek a papír odstraňte a pečte dalších 5 minut na 2. úroveň odspoda. Mangold a sýrovou směs dojte do formy a pečte při 180 °C 30-35 minut.