Co s dužinou z dýně? Připravte z ní frittatu, sladkou pěnu nebo skvělou polévku

Dýňovo-kokosová pěna

Ingredience:

Korpus: 150 g loupaných mandlí, 150 g vypeckovaných datlí, 60 g rozinek, 3 lžíce mletého kokosu

Náplň: 250 g dýně sweet dumpling nebo hokkaido, 250 g čerstvého žervé, 3 lžíce moučkového cukru, 100 ml kokosového mléka,180 g smetany ke šlehání. strouhaný kokos na posypání

Karamelová omáčka: 200 g cukru krystal,180 ml smetany ke šlehání


Příprava:

Všechny ingredience na korpus dejte do mixéru a rozsekejte. Dno rozkládací dortové formy potáhněte slabou igelitovou fólií a formu znovu sestavte tak, aby okraje fólie koukaly ven. Rovnoměrně naplňte korpusovou směsí a stlačte. Dejte vychladit, než se připraví náplň Oloupanou dýni nakrájejte na kostky a uvařte v páře doměkka. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka a nechte vychladnout. Poté zašlehejte žervé, cukr a kokosové mléko.

Ušlehanou šlehačku zapracujte do dýňové náplně. Vyklopte na vychlazený korpus, uhlaďte a vraťte do lednice aspoň na pět hodin. Na karamelovou omáčku podlijte cukr třemi lžícemi vody a nechte na pánvi zkaramelizovat. Až zezlátne, vlijte smetanu, rozmíchejte a nechte přejít varem. Ostrým nožem opatrně projeďte po okraji dortu a uvolněte ho z formy. Podávejte posypané kokosem a přelité karamelovou omáčkou.


 

Dýňová frittata

Ingredience: 

1 červená cibule, olivový olej, 400 g máslové dýně, 250 g klobásy, sůl, hrst nakrájené kapusty, 8 vajec, 150 ml zakysané smetany, 150 g sýru Feta

Příprava:

Předehřejte troubu na 200 °C. Červenou cibuli nakrájejte na měsíčky a nechte pozvolna zkaramelizovat na rozehřátém oleji v pánvi s kovovou rukojetí, kterou je možné vložit do trouby. Přidejte nakrájenou dýni a klobásu, osolte a opečte doměkka. Po chvíli přihoďte nakrájenou kapustu a ještě pár minut opékejte.

Vajíčka prošlehejte se zakysanou smetanou a nalijte do pánve. Posypte nakrájenou fetou a dejte na půl hodiny zapéct do trouby. Pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, pečte frittatu 20 minut na mírném ohni.

Dýňová polévka s vanilkou

Ingredience:

1 kg dýně hokkaido (nemusí se loupat), 2 lžíce másla, 1–2 lžíce medu, 700 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru , 150 ml smetany ke šlehání, 100 ml bílého vína, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 vanilkový lusk

Postup:

Rozehřejte troubu na 160 °C. Dýni zbavte semínek a nakrájejte na větší kusy. Rozložte je na plech nebo do pekáčku, poklaďte plátky másla a pokapejte medem. Pečte v rozehřáté troubě přibližně 1 hodinu, dokud nebude dýně měkká (zkoušejte to průběžně vidličkou). Upečenou dýni pokrájejte na menší kousky, zalijte většinou horkého vývaru a rozmixujte dohladka. Trochou vývaru vypláchněte plech, na kterém se dýně pekla, a přilijte ho k rozmixované dýni spolu se smetanou a vínem. Osolte, opepřete, přidejte vanilkový lusk (rozříznutý, semínka vyškrábnutá), přiveďte k varu a krátce povařte. Vyndejte lusk a podávejte (s kopečkem šlehačky a bylinkami).

@svetzeny