Přejít k hlavnímu obsahu

Vědomostní test zapomenutých výrazů: Víte, co je to fámulus nebo pavéza?

Info ikona
test

Přestože se dosud některé z následujících výrazů používají, z obecného hlediska už se ztrácí ve víru času a znají je tak pouze vášniví čtenáři nebo lidé znalí nářečí, ve kterém se tyto výrazy používají. Udělejte si krátký vědomostní test a zjistěte, jak jste na tom s těmito výrazy vy.

Provedení testu

Jelikož naše stránky zatím neumožňují provedení testu online, budete potřebovat pěkně postaru tužku a papír nebo výbornou paměť. Na konci testu si zkontrolujte své odpovědi a podle počtu správných odpovědí se dozvíte, jak jste na tom se svou slovní zásobou těchto výrazů, na které se již většinou práší v knihách. Některá slova mají více významů, ale v testu byl vybrán vždy ten nejrozšířenější.

1. Co znamená slovo „pomyje“?

a) středověký proces oplachování těla nebožtíka

b) šlichta, zbytky jídla

c) pomerančový pokrm

2. Co znamená slovo „pavéza“?

a) typ středověkého štítu

b) francouzský chléb

c) ozdobný rám s pavími pery

3. Co znamená slovo „pária“?

a) latinský výraz pro párové orgány

b) opovrhovaný člověk, vyděděnec

c) dlouhá sukně ke kotníkům

4. Co znamená slovo „foliant“?

a) parchant, nemanželské dítě

b) kniha foliového formátu, velká kniha

c) nafoukanec, český kolový tanec

5. Co znamená slovo „fámulus“?

a) pomluva, kleveta

b) knihovník

c) nohlsled, pomocník

6. Co znamená slovo „šuba“?

a) žena lehkých mravů

b) pokrm ze šťouchaných brambor

c) beraní kožich

Info ikona
Old book

7. Co znamená slovo „pregéř“?

a) mincíř

b) šarlatán

c) potížista

8. Co znamená slovo „kavalkáda“?

a) stupňovitý vodopád

b) dívka z ušlechtilého rodu

c) slavnostní jezdecký průvod

9. Co znamená slovo „drapérie“?

a) mosazná dýka se zpětným háčkem

b) těžká neprůhledná záclona

c) rozdrápaná zeď od koček

10. Co znamená slovo „tartas“?

a) zdobená koňská ohlávka

b) hluk, rámus

c) voják, žoldák

11. Co znamená slovo „úhor“?

a) neobdělaný kus pole

b) spáleniště mrtvol

c) poplatek kněžím v únoru

12. Co znamená slovo „vrkoč“?

a) silný pramen vlasů nebo chlupů

b) řehtačka

c) malé pomocné plavidlo v přístavech

Info ikona
Knihy

Výsledky

Správné odpovědi: 1B, 2A, 3B, 4B, 5C, 6C, 7A, 8C, 9B, 10B, 11A, 12A

0-1 chyba: Gratulujeme! Vaše slovní zásoba je bohatá i na dávno zapomenuté výrazy, nejspíš tedy patříte k vášnivým čtenářům a lidé vás považují za sečtělou osobu.

2-4 chyby: Skvělé! Vaše slovní zásoba obsahuje poměrně hodně výrazů, které už upadají v zapomnění. Knihou rozhodně nepohrdnete.

5-7 chyb: Není to špatné! Alespoň nějaká slova vám upěla v paměti nejspíš z knih, které jste přečetli. Zkuste oživit tento prospěšný koníček a rozšiřte četbou svou slovní zásobu.

8 a více chyb: Nic moc! V minulosti byste možná lidem moc nerozuměli, jelikož vám je většina již nepoužívaných výrazů cizí. Nic však není ztraceno, pokud vezmete občas do ruky kvalitní knihu.

 

Zdroj: Slovník cizích slov

Newsletter

Svet Zeny logo

Odebírejte náš NEWSLETTER

Váš e-mail

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.