Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si pochutnat na nejlepší grilované zelenině a vyhrát zahradní gril k tomu?

Chcete vyhrát zahradní gril? Máte ještě šanci. Soutěž „Vyhrajte léto na grilu” je totiž v plném proudu. A abyste dodali tělu vitaminy na blížící se podzim, nezapomeňte se vybavit zásobami zeleniny, kterou můžete hodit na gril a báječně si pochutnat!

Pro všechny milovnice grilování a letních radovánek máme skvělou zprávu — až do 12. září se ještě na stránkách akademie kvality můžete zúčastnit velké spotřebitelské soutěže „Vyhrajte léto na grilu“, v které se hraje o 9 zahradních plynových grilů Fieldman FZG3003. Dalšími výhrami jsou MEVA Piknik party gril GP18002 a set grilovacího náčiní.

Info ikona
Soutěž „Vyhrajte léto na grilu"

Jak vyhrát?

Vyberte v obchodě jakékoliv 3 potraviny s některým logem kvality, jako je: Klasa, Regionální potravina, Bio (biozebra a biolist). (Klasa, Regionální potravina, Bio „zebra“ a EU „Bio list“).  Za každé 3 výrobky (jogurty, sýry, uzeniny, těstoviny apod.) s logy kvality můžete zaslat další soutěžní účtenku, kterou je třeba ponechat si. Více informací najdete na akademiekvality.cz.

Info ikona
loga kvality

Pravidla úspěšného nákupu

„Když máme na výběr, zkusme sáhnout po zelenině pocházející z našeho regionu, nebo alespoň od nás. Je totiž nejen více čerstvá, protože je dopravená do obchodu jen pár hodin po sklizni, ale i pro spotřebitele bezpečnější. A to i proto, že většina našich zelinářů pěstuje takzvaným integrovaným způsobem, který je šetrnější k přírodě a také k zákazníkovi. Navíc to má zelenina z našich končin blízko na trh, takže po sobě nezanechává tak dlouhou uhlíkovou stopu jako zelenina dovozová. V neposlední řadě, pokud koupíme zeleninu od místního farmáře, podpoříme ho a navíc víme, kdo a jak naši zeleninu vypěstoval,“ vysvětluje Ing. Zuzana Přibylová.

Tip, jak zeleninu na grilu ideálně zpracovat

Pracujte s většími kusy, bude to efektivnější. U paprik odstraňte semeník a rozčtvrťte. Cibuli oloupejte a podélně pokrájejte na čtvrtky. A jak zpracovat žlutou tykev, cuketu či lilek? Nakrájejte podélně na cca 1 cm silné obdélníky podobné steaku. Žampiony vždy nejprve očistěte, a když jsou větší, rozpulte je. U rajčat, pokud je to možné, kupujte malá na větvičce. Až je budete přesouvat z grilu, skvěle se vám díky přírodní rukověti budou držet. Aby se vám zelenina nelepila na gril, potřete ji ihned po nakrájení jakýmkoliv rostlinným olejem, dobrý je k tomu například řepkový olej, nebo olej lisovaný z jadérek hroznového vína. A je tu ještě jedno doporučení: „Grilovaná zelenina je výborná, ale raději negrilujte okurky, celer a většinu listové zeleniny. Nehodí se to kvůli vysokému obsahu vody. Výjimkou je samozřejmě římský salát, který je na grilu naprosto dokonalý,“ uzavírá tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

Info ikona
Jak grilovat zeleninu