Přejít k hlavnímu obsahu

Kvíz: Jak ovládáte látku druhého stupně ZŠ? Vyzkoušejte si test pro 6. třídu

Info ikona
Test

Kolik si toho ze školy ještě pamatujete? Své znalosti si můžete prověřit v našem kvízu. Konkrétně se zaměříme na učivo 6. třídy. Zvládli byste test, kterým by bez problémů prošli šesťáci? Otestujte si své znalosti a zjistěte, jak na tom jste s látkou druhého stupně základní školy.

1. Kryštof Kolumbus dne 12.10.1492 doplul k ostrovu, který pojmenoval...

A) Borneo
B) San Salvador
C) Sumatra
D) Cejlon


2. Výpravu, která jako první obeplula celou zeměkouli, vedl...


A) Kryštof Kolumbus
B) James Cook
C) Fernão de Magalhães
D) Marco Polo


3. Největším záliv na světě se jmenuje...


A) Bengálský záliv
B) Hudsonův záliv
C) Perský záliv
D) Velký australský záliv


4. Čadské jezero leží na hranici kterých 4 států?


A) Angoly, Zambie, Namibie a Botswany
B) Keni, Ugandy, Somálska a Etiopie
C) Botswany, Zimbabwe, Mosambiku a JAR
D) Nigérie, Nigeru, Čadu a Kamerunu

5. Čočka patří do čeledi...


A) Brukvovité
B) Bobovité
C) Lilkovité
D) Lipnicovité


6. Která z těchto rostlin nemá trojčetný květ?


A) Růže
B) Tulipán
C) Narcis
D) Sněženka


7. Která z těchto vět je nepravdivá?


A) Kvasinky jsou mnohobuněčné houby.
B) Plíseň hlavičková patří mezi škodlivé plísně.
C) Mnoho lupenitých hub je jedovatých.
D) Plísně se množí výtrusy.


8. Který z těchto jehličnanů je zákonem chráněný?


A) Smrk sivý
B) Jedle kavkazská
C) Modřín opadavý
D) Tis červený

9. Nejstarším známým členem čeledi Hominidae je...


A) Australopithecus
B) Homo habilis
C) Homo erectus
D) Ramapithecus


10. Která věta je nepravdivá?


A) Římané říkali Keltům Galové.
B) Metalurgie je název pro práci s kovem.
C) Mamuti vyhynuli již v paleolitu.
D) Homo erectus uměl vyrábět jednoduché nástroje.


11. Keltská opevněná hradiště se nazývala...

A) Brahy
B) Oppida
C) Gaela
D) Tristramy


12. Za konec středověku se nejčastěji udává rok...

A) 1453, kdy skončila stoletá válka
B) 1487, kdy skončila válka růží
C) 1492, kdy Kryštof Kolumbus objevil Ameriku
D) 1648, kdy skončila třicetiletá válka

Info ikona
Test

Řešení

1) B
2) C
3) A
4) D
5) B
6) A
7) A
8) D
9) D
10) C
11) B
12) C

Zdroje: Pracovní sešit k učebnici Planeta Země pro 6. a 7. ročník, ZŠ Býnov, ZŠ A. Kučery