Přejít k hlavnímu obsahu

Ochutnejte dezerty v barvě lásky

Co svého miláčka potěšit na Valentýna sladkou delikatesou? Lahodná makronka nebo neodolatelné čokoládové srdce bude skvělý začátek romantického večera...

Růžové makronky s malinami

 

Na 35 makronek: 150 g cukru moučka, 150 g mandlové mouky, 120 g bílků, 120 g cukru krupice, ½ lžičky červeného gelového barviva

Na krém: 60 ml smetany, 100 g bílé čokolády, 30 g másla, 50 g malin

  • Přiveďte k varu 50 ml vody s krupicovým cukrem. Až dosáhne 110 °C, začněte šlehat bílky. Při 118 °C cukr pomalu vlijte k bílkům. Šlehejte do zchladnutí. Přidejte barvivo a ještě prošlehejte.
  • Spojte stěrkou sníh s moukou a moučkovým cukrem. Těsto má být lesklé a pomalu téct.
  • Naplňte jím sáček se špičkou o průměru 0,5 cm. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvořte malá kolečka. Nechte je 2 hodiny odpočinout.
  • Troubu zahřejte na 160 °C. Makronky pečte 20 minut.
  • Nachystejte si krém. Smetanu přiveďte k varu. Sundejte ji z ohně, vložte do ní čokoládu a promíchejte na hladký krém. Vmíchejte změklé máslo a pokrájené maliny. Nechte zchladnout.
  • Polovinu makronek ozdobte krémem. Přiklopte zbylými kolečky a nechte v lednici přes noc odležet a prolnout.

íprava: 2,5 hodiny, pečení 20 min., odležení 8 hodin           

Čokoládové srdce s višněmi

 

Pro 4–8 osob: 150 g tmavé čokolády, 150 g másla, 170 g krupicového cukru, sníh ze 3 bÍlků, 3 žloutky, 150 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 3 lžičky kukuřičného škrobu, 50 ml višňového likéru (např. Kirsch), 250 ml smetany ke šlehání, čokoládové hobliny

Na náplň: 500 g višní, 330 g krupicového cukru

Na polevu: 150 g tmavé čokolády, 140 ml smetany ke šlehání

  • Na náplň svařte cukr a 150200 ml vody. Vložte višně a vařte asi 5 minut.
  • Rozpusťte čokoládu. Šlehejte máslo se 150 g cukru do pěny (48 min.), přidejte žloutky. Vmíchejte čokoládu a mouku společně s kypřicím práškem a nakonec přidejte sníh. Do vymazané a vysypané formy vlijte těsto a pečte 35 minut při 175 °C.
  • Sceďte višně. Promíchejte škrob s 20 ml šťávy. Višně a zbylých 180 ml šťávy přiveďte k varu, přimíchejte škrob a zahřívejte do zhoustnutí. Přidejte višňový likér.
  • Na polevu rozpusťte ve vodní lázni čokoládu ve smetaně. Ušlehejte smetanu. Přepulte korpus, pokapejte ho likérem, naplňte šlehačkou a ovocem. Ozdobte polevou a hoblinami.

íprava: asi 30 minut, pečení 40 minut


Recepty a foto: Apetit