Přejít k hlavnímu obsahu

Když potřebujete zchladit

Oslaďte si život a zkuste si doma vyrobit lahodnou domácí zmrzlinu!

Pistáciová s pusinkami

PRO 8 OSOB: 375 g mascarpone, 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 1/2 lžičky mátové esence (nemusí být), 1 lžička strouhané kůry z biocitronu, 90 g krupicového cukru, 200 g loupaných nesolených pistácií, sněhové pusinky k servírování

  • Mascarpone prošlehejte se žloutky, mátovou esencí a citronovou kůrou. Bílky vyšlehejte dotuha, přisypte cukr a prošlehejte. Vyšlehané bílky opatrně vmíchejte do mascarpone. Pak směs přesuňte do zmrzlinovače a nechte vymíchat zmrzlinu.
  • Nemáte-li zmrzlinovač, dejte směs do plastové krabičky a vložte ji do mrazáku. Každou půlhodinu směs promíchejte, abyste rozbili zmrzlé krystalky. Pak vmíchejte nasekané pistácie a nechte zcela ztuhnout. Servírujte s pusinkami.
    Příprava: asi 20 minut + mražení

TIP: Na 10 pusinek vyšlehejte 4 bílky se 120 g krupicového cukru. Přidávejte po lžičce škrobu a vinného octa, 110 g moučkového cukru a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Pusinky pečte 45 min. na 140 °C, pak nechte ve vypnuté otevřené troubě 10–15 min. Chladnout.

 

POPCORNOVÁ S POLEVOU

PRO 6 OSOB: 1 balíček popcornu do mikrovlnky (100 g), 15 g másla, 90 g medu, 110 g krystalového cukru, 1/2 lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky soli, 1 l vanilkové zmrzliny
NA POLEVU: 100 g másla, 175 g zlatého sirupu, 60 ml brandy, 130 g tmavého třtinového cukru, 250 ml smetany ke šlehání

  • Popcorn připravte podle návodu. Plech nebo tác vyložte pečicím papírem. Máslo, med a cukr dejte do rendlíku a na malém plameni zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Zvyšte plamen a vařte
  • 3 až 4 minuty, dokud směs nezezlátne a nezhoustne. Sejměte z plotny a vmíchejte sodu. Vzniklý karamel ihned vlijte na popcorn. Promíchejte, aby se pěkně obalil, rozložte ho na pečicí papír a posolte. Dejte stranou.
  • Na polevu dejte do hrnce máslo, sirup, cukr, smetanu, alkohol a pomalu zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Přiveďte k varu a vařte 10 až 12 minut – pozor, směs nepřevařte, jinak zcukernatí! Po vychladnutí zmrzlinu rozdělte do misek, posypte popcornem a přelijte omáčkou.
    Příprava: asi 20 minut + vaření 30 minut

 

KÁVOVÁ S PINIOVÝM KARAMELEM

PRO 6 OSOB: 400 ml mléka, 200 ml smetany ke šlehání, 40 g kávových zrn, 4 žloutky, 150 ml tekutého medu (nejlépe akátového), 200 g piniových semen, špetka soli

  • K mléku a smetaně přidejte lehce podrcená kávová zrna, zahřejte na nízkém plameni k bodu varu a vypněte. Nechte 30 minut vylouhovat.
  • V ohnivzdorné míse šlehejte žloutky, 100 g medu a špetku soli do pěny. Přidejte připravenou smetanovou kávu a za stálého míchání vařte nad horkou vodní lázní do zhoustnutí – až krém ulpívá na vařečce.
  • Propasírujte a nechte vychladnout. Umelte polovinu piniových semen a vmíchejte do krému. Dejte ho do zmrzlinovače a spusťte ho. Pokud přístroj nemáte, dejte směs asi na 4 hodiny do mrazáku a během mrazení aspoň 3x prošlehejte.
  • V kastrůlku smíchejte zbylý med a zbylé celé piniové semena a zahřívejte, až získáte zlatý karamel.
  • Nalijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. Pak ho rozlámejte a podávejte se zmrzlinou.
    Příprava: asi 40 minut + odstátí a mražení

 

MAKOVÁ S HORKÝMI ŠVESTKAMI

PRO 6 OSOB: 250 ml plnotučného mléka, špetka soli, 150 g krupicového cukru, 100 g mletého máku, 500 ml smetany ke šlehání, 5 větších žloutků, 1 lžička vanilkového extraktu, 0,5 kg švestek, 1–2 lžíce krupicového cukru

  • Mléko, sůl, cukr a mák dejte do kastrůlku a zahřívejte asi 5 minut těsně pod bodem varu. Odstavte z plotny a nechte lehce zchladnout. Přeceďte přes jemné sítko a vymačkejte všechno mléko do připravené nádoby. Mák vyhoďte nebo zmrazte na jindy (třeba do buchet).
  • Do mísy vlijte smetanu a na mísu posaďte sítko. Prošlehejte žloutky a ohřejte mléko, ve kterém jste máčeli mák. Za stálého prošlehávání ho pomalu přilévejte ke žloutkům. Směs vraťte do hrnce a na mírném plameni míchejte, dokud nezačne houstnout (pozor, abyste směs nepřevařili, stáhněte ji z ohně včas). Přelijte přes sítko ke smetaně, přidejte vanilkový extrakt a po vychlazení přelijte do zmrzlinovače.
  • Švestky přepulte, vypeckujte je a s cukrem a trochou vody je krátce povařte. Podávejte je ke zmrzlině.
    Příprava: asi 15 minut + mražení

SVĚT ŽENY PŘEJE DOBROU CHUŤ!

ČTĚTE TAKÉ:

BLESKOVÁ ŠPENÁTOVÁ PIZZA
SVĚŽÍ A LAHODNÉ RECEPTY K VEČEŘI
ZAMĚŘENO NA BURGERY