Přejít k hlavnímu obsahu

ZAMĚŘENO NA BURGERY

Léto a grilování jde ruku v ruce. Vyzkoušejte tyto chutné recepty a každá návštěva se k vám bude ráda vracet!

Vepřový burger s nivou
Zkaramelizovaná cibulka a plísňový sýr dovedou pokrm k dokonalosti.

PRO 4 OSOBY: 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule nakrájené na plátky, 1 lžička třtinového cukru, 2 lžičky balsamica, sůl a čerstvě mletý pepř, 400 g mletého libového vepřového masa, 50 g rozmixovaného toustového chleba, 10 nasekaných lístků šalvěje, 1 vejce + 50 g sýra s modrou plísní, 4 burgerové housky a salát k podávání

1. V pánvi na oleji 8 minut opékejte doměkka cibuli. Zvyšte plamen, přisypte cukr, zakápněte octem a míchejte, až směs zhoustne. Osolte a opepřete. Nechte vychladnout.
2. Polovinu směsi přidejte k masu a promíchejte s toustovým chlebem, šalvějí, vejcem, solí a pepřem. Vytvarujte 4 burgery, do každého schovejte silnější plátek sýra.
3. Grilujte 5 minut po každé straně. Ke konci opečte i housky na řezné straně; pak je plňte salátem, burgerem a zbytkem cibule.

Čočkové karbanátky s jogurtovou omáčkou
Když je venku horko k padnutí, dejte si odlehčenou verzi.

PRO 4 OSOBY: 1 nastrouhaný rohlík, 6 stroužků česneku, po 1 lžíci mletého (římského) kmínu a mletých semen koriandru, 1 lžička drcených sušených chilli papriček, sůl a pepř, 160 g jader vlašských ořechů, 280 g slité vařené čočky, 160 ml olivového oleje, 1 vejce, 4 housky, zeleninová obloha NA JOGURTOVOU OMÁČKU: 200 ml bílého jogurtu, 2 lžíce nasekaného kopru, 2 lžíce najemno nasekané okurky, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř

1. Do mixéru dejte strouhanku, česnek, kmín, koriandr, chilli, sůl, pepř a smíchejte. Vsypte ořechy a promixujte najemno. Přidejte studenou čočku, osm lžic olivového oleje a nahrubo promixujte, pak vmíchejte vejce. Z hmoty vytvarujte karbanátky.
2. Na grilu či na pánvi opékejte karbanátky z každé strany 6–8 minut dohněda a dokřupava. Hotové karbanátky osušte na kuchyňském papíru. V misce smíchejte suroviny na omáčku a přelijte jí karbanátky. Podávejte v housce se zeleninovou oblohou.

Double burger
Až budete chtít potěšit svého muže, připravte mu dvojitou porci.

PRO 4 OSOBY: 600 g mletého hovězího, ½ červené cibule, worcesterská omáčka, ½ lžičky soli, špetka drcené sušené chilli papričky, 8 plátků ementálu, 4 burgerové bulky, hlávkový salát podle chuti, 2 na plátky nakrájená rajčata, 4 na plátky nakrájené nakládané okurky NA NAKLÁDANOU CIBULI: 
4 lžíce červeného vinného octa, 4 lžičky třtinového cukru, 1 červená cibule nakrájená na tenké plátky NA OCHUCENOU MAJONÉZU: 4 vrchovaté lžíce kvalitní majonézy, 4 lžičky plnotučné hořčice, 2 lžíce nadrobno nasekaných nakládaných okurek + 2 lžičky láku, 2 lžíce kvalitního kečupu

1. Smíchejte přísady na ochucenou majonézu a dejte do chladničky. Promíchejte přísady na nakládanou cibuli a odložte. Mleté maso dejte do mísy. Cibuli nastrouhejte nahrubo (potřebujete jen strouhané pyré) a přidejte k masu spolu s trochou worcesterské omáčky, solí a chilli. Hmotu zlehka promíchejte rukama a rozdělte na 8 dílů.
2. Každý díl roztlačte do opravdu tenké placičky (burgeru) – teplem se smrští, ale na výšce naopak nabudou. Burgery opékejte 2 minuty po kaž dé straně a každý těsně před dopečením pokryjte plátkem sýra. Grilujte 2–3 minuty, aby se sýr roztavil. Bulky podélně rozkrojte a řezné plochy opečte. Na spodní část každé bulky dejte trochu ochucené majonézy. Obložte listy salátu a rajčaty, pokračujte dvěma burgery, pak dejte majonézu, nakládanou cibuli a okurku. Navrch můžete přidat ještě další majonézu a salát, přiklopte vršky bulek (můžete propíchnout párátkem, aby vše drželo při sobě) a podávejte.

SVĚT ŽENY PŘEJE DOBROU CHUŤ!