Přejít k hlavnímu obsahu

Správná rovnováha střevních bakterií může podpořit 3 důležité věci, jednou z nich je zdravé trávení

Věděli jste, že klíč k lepšímu zdraví, silné imunitě a stabilnější náladě může ležet ve vašich střevech? Ne náhodou se dnes o střevech mluví jako o druhém mozku. Výzkumy ukazují, že střevní prostředí významně ovlivňuje nejen trávení, ale i obranyschopnost, spánek, hladinu energie a psychickou pohodu. Za všechno může střevní mikrobiom.

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Zásadní roli zde hraje střevní mikrobiom, složitý ekosystém stovek bilionů mikroorganismů, který je v ideálním případě v rovnováze. Jakmile dojde k jeho narušení, potíže se mohou objevit překvapivě rychle a často i tam, kde byste to nečekali. Dobrou zprávou je, že zdraví střev lze cíleně podpořit, důležité je však vědět a na co se zaměřit.

3 věci, které dokáže s naším tělem správná rovnováha střevních bakterií

Střeva nejsou pouze trubicí, kudy prochází potrava. Tvoří zásadní část trávicího systému, kde probíhá řada životně důležitých procesů. Nejenže střeva chrání organismus před patogeny a zajišťují vstřebávání živin, ale také ovlivňují vodní i elektrolytovou rovnováhu a významně zasahují do fungování imunitního systému. Hlavní roli zde sehrává střevní mikrobiom, který tvoří rozmanité společenství bakterií, kvasinek, virů, prvoků a dalších mikroorganismů. Jejich počet se odhaduje na přibližně 100 bilionů a hmotnost v těle dospělého člověka může dosáhnout až dvou kilogramů.

Mohlo by se vám líbit

Slunce, moře a krepaté vlasy: Jak se vypořádat s krepatěním a poškozením během horkých dní? Tipy redakce na produkty, které vás zachrání

Vlhké počasí, moře, chlor, slunce. Všichni to milujeme, ale pravda je, že letní měsíce dávají vlasům zabrat a mnoho lidí si právě v tomto období všimne, že se jejich vlasy více krepatí, ztrácejí tvar a působí suše a neupraveně. Krepatění vlasů je přirozený jev, který má své logické vysvětlení, a dobrou zprávou je, že se dá do určité míry kontrolovat, pokud víte jak na to.
svetzeny.cz

“Nejvíce prozkoumaný mikrobiom se nachází v zažívacím traktu, konkrétně v tlustém střevě. Celkové množství mikroorganismů, které se zde vyskytuje, váží 1-2 kg. To mimochodem odpovídá hmotnosti mozku. Je důležitý hned od narození, pravděpodobně se začíná vytvářet ještě před porodem v děloze. Během prvních týdnů a měsíců života jeho složení rychle roste, stabilizuje se zhruba ve 3-5 letech. Po celý život však dochází k jeho vývoji, na čemž má nemalý podíl i životní styl,” uvádí lékárník Mgr. Lukáš Novotný na webu Dr. Max.

Střevní mikrobiom: ekosystém s vlastním nervovým systémem

Tento ekosystém disponuje překvapivě rozsáhlou genetickou výbavou, jeho genom je zhruba 150krát větší než lidský. Kromě již zmiňovaných funkcí se mikrobiom podílí také na produkci některých hormonů a neurotransmiterů. Jedná se například o serotonin, známý jako hormon štěstí, který ovlivňuje náladu, spánek a psychickou pohodu: "Mikrobiom se podílí i na tvorbě neurotransmiterů jako je serotonin či dopamin, což ovlivňuje naši náladu. 90-95% serotoninu je tvořeno právě v gastro intersticiálním traktu. Ten pak ovlivňuje vnímání bolesti, peristaltiku střev a zejména prostřednictvím osy střevo - mozek ovlivňuje náladu, chuť k jídlu a kognitivní funkce. Jeho nedostatečná tvorba může vést k depresím. Dopamin nám pak mimo jiné ovlivňuje učení, vytváření paměťových stop, emoce a opět nedostatek může vést k rozvoji depresí," upozornila Ing. Hana Střítecká z Ústavu Preventivního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Radioporadně Českého rozhlasu.

Mohlo by se vám líbit

4 největší zdravotní benefity jedné superpotraviny, která je levná a roste u nás. Fazole chrání střeva, odkyselují organismus a pomáhají při hubnutí

Snažíte se jíst zdravě, ale nad cenami ovoce, zeleniny a superpotravin se občas orosíte? Zatímco mnohé exotické superpotraviny jsou finančně nákladné, navíc se často dovážejí z druhého konce světa, což může ovlivnit jejich kvalitu a chuť, existuje plodina plná živin, které se dobře daří i u nás, a odráží se to mimo jiné i v její cenové dostupnosti.
svetzeny.cz

Nejčastější příčiny narušené střevní rovnováhy

Střevní prostředí je velmi citlivé a jeho rovnováhu může narušit řada faktorů. Mezi nejčastější příčiny patří nevhodná strava, nedostatek vlákniny, nadměrná konzumace alkoholu, kouření, časté užívání antibiotik nebo analgetik a samozřejmě i dlouhodobý stres. Významnou roli hraje také kvalita spánku. Chronický stres a nedostatek regenerace negativně ovlivňují složení mikrobiomu a narušují přirozenou funkci střev. Kromě toho mohou působit i faktory, které nemáme plně pod kontrolou, například hormonální změny během života, genetická predispozice nebo způsob porodu. U dětí narozených císařským řezem se totiž často vyvíjí méně rozmanitý mikrobiom než u těch, které přišly na svět přirozeně.

Mohlo by se vám líbit

Doplňky stravy lákají na posílení imunity, lepší spánek nebo rychlejší regeneraci. Zda je to ale skutečně tak, odpoví genetička

Když zabrousíte do lékárny nebo drogérie, pravděpodobně si hned všimnete, kolik prostoru zabírají regály s doplňky stravy. Barevné obaly lákají na posílení imunity, lepší spánek nebo rychlejší regeneraci. V některých domácnostech se doplňky staly neodmyslitelnou součástí jídelníčku, bez kterého si den nedokážeme představit. Jenže, potřebujeme opravdu všechny tyto přípravky, nebo by nám stačil pestrý jídelníček a vyjít ven na sluníčko?
svetzeny.cz

Projevy nerovnováhy

Narušený střevní mikrobiom se nemusí projevit jen zažívacími potížemi, jako jsou nadýmání, zácpa či průjem. Často se objevuje nadměrná únava, zvýšená náchylnost k infekcím, opakované záněty nebo podrážděná pokožka. Dokonce existuje i souvislost s psychickými obtížemi, například s úzkostmi nebo depresí. Mezi typická onemocnění patří syndrom dráždivého tračníku (IBS), který postihuje především ženy v produktivním věku.

Mohlo by se vám líbit

Studie dokazuje, že střevní nerovnováha zásadně ovlivňuje zdraví člověka: Hrozí vám vznik obezity nebo rakoviny

Střevní mikroflóra, jinak také střevní mikrobiota, je komplexní společenství mikroorganismů, které se nachází v lidském trávicím traktu. Jedná se především o bakterie, ale ve svém těle naleznete i další mikroorganismy, jako jsou viry, kvasinky a paraziti. Tato mikroflóra hraje zásadní roli ve zdraví člověka a její nerovnováha může ovlivnit riziko obezity a rakoviny.
svetzeny.cz

Probiotika a prebiotika: podpora střevního mikrobiomu

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak podpořit zdraví střev, je pravidelné užívání probiotik. Probiotika nejsou léky, ale doplňky stravy obsahující živé mikroorganismy, které podporují rovnováhu střevní mikroflóry. Ta pomáhají při prevenci i léčbě řady střevních potíží, například syndromu dráždivého tračníku, průjmu nebo zácpy. Tím, že vytvářejí ochrannou slizniční bariéru ve střevech, což brání průniku škodlivých bakterií a virů do těla, může pravidelné užívání probiotik posílit obranyschopnost organismu proti infekcím, snížit riziko zánětlivých onemocnění a celkově podpořit imunitní systém. Důležitá jsou i prebiotika, tedy nestravitelné vlákniny, které slouží jako potrava pro prospěšné bakterie. Najdete je především v zelenině, ovoci, celozrnných obilovinách a fermentovaných potravinách.

Správná kombinace probiotik a prebiotik, označovaná jako synbiotika, přináší synergický efekt a podporuje dlouhodobou stabilitu střevního mikrobiomu. “Přestože probiotika trávicím traktem spíše procházejí, než aby ho trvale osidlovala, rovnováhu mikrobiomu podporují tím, že vytvářejí příznivé prostředí pro růst žádoucích bakterií, modulují imunitní systém a pomáhají potlačovat patogenní mikroorganismy. Pravidelné užívání probiotik tak představuje jeden z účinných způsobů, jak obnovit přirozenou rovnováhu střevního prostředí, zejména v kombinaci s prebiotiky a pestrou stravou,“ komentuje Ing. et Ing. Barbora Procházková, Ph.D., jež se mimo jiné podílí také na vývoji genetických testů a testování střevního mikrobiomu ve společnosti Chromozoom.

Mohlo by se vám líbit

Cukrovce můžete předejít i bez diet a extrémů: stačí vědět, co si dát na talíř. Dopřejte si dostatek luštěnin a fermentovaných výrobků

Cukrovka druhého typu dnes postihuje čím dál více lidí, nejen vyššího věku. Zásadní roli u prevence hraje životní styl, především jídelníček, pohyb a míra stresu. Dobrou zprávou je, že i drobné změny ve stravování mohou mít velký efekt. Navíc zdravější strava nemusí být vůbec nudná. Cílem není asketický režim, ale opravdu pestrý jídelníček, který podporuje stabilní hladinu cukru v krvi a který si vychutnáme každý den.
svetzeny.cz

Mikrobiom ovlivňuje i zdraví pokožky

Neméně důležitý je vliv střev na stav pokožky. Střevní mikrobiom je úzce propojen s kožním mikrobiomem a jeho rovnováha přispívá ke zdravé a krásné pleti. Dysbióza, tedy narušení střevní rovnováhy, se může odrazit na vzniku akné, ekzémů nebo jiných kožních potíží. „Tato oblast je stále předmětem výzkumu a záleží na mnoha faktorech, mj. na stavu pokožky hlavy,“ vysvětluje RNDr. Petr Ryšávka, přední expert na problematiku mikrobiomu a autor několika patentovaných technologií k jeho kultivaci. „Již dnes je však zřejmé, že udržování zdravého mikrobiomu prostřednictvím vyvážené stravy, probiotik a prebiotik, a také minimalizování stresu, může pomoci podpořit zdravý růst vlasů. Dokonce již existují rozsáhlé studie poukazující na pozitivní vliv probiotik při léčbě některých kožních onemocnění.”

Mohlo by se vám líbit

Chrápání může zničit dovolenou i zdraví. Jak poznat problém a vyřešit ho ambulantně, poradí lékař

Chrápání je víc než jen nepříjemný zvuk v noci. Z dovolené dokáže udělat noční můru, rozložit spánek celé rodiny a často i zhoršit zdraví. Dnešní medicína už ale nabízí rychlé a účinné řešení v podobě ambulantních zákroků na specializovaných pracovištích. Jak poznat, kdy je chrápání signálem většího problému a co vlastně obnáší jeho léčba?
svetzeny.cz

Cesta ke zdravým střevům není složitá, vyžaduje však důslednost a změnu každodenních návyků. Důležitá je pestrá a vyvážená strava s dostatkem vlákniny, pravidelné zařazování fermentovaných potravin a minimalizace konzumace cukrů a vysoce zpracovaných výrobků. Pravidelný pohyb a kvalitní spánek podporují nejen střeva, ale i celkovou vitalitu a odolnost.

Vaginální výtok zná každá žena. Kdy je třeba zpozornět a jak poznat, když není něco v pořádku? Poradí lékařka

Správná rovnováha střevních bakterií může podpořit zdravé trávení, regulaci hladiny cukru v krvi a snížení zánětu v těle
Zdroj článku
×