Přejít k hlavnímu obsahu

Cukrářka Iveta Fabešová představuje novou sladkou pochoutku: Chtěla jsem, aby byl výsledek lehce extravagantní

Cukrářka Iveta Fabešová je dnes již věhlasným jménem ve svém oboru. Několik let úspěšně provozuje cukrárnu v historické Werichově vile, kde mají návštěvníci možnost ochutnat její jedinečné dezerty, a je také oblíbeným místem pro snídaně. Nyní přichází s novým zákuskem i novou provozovnou.

Během června Iveta rozšíří své podnikání v prostorách budovy Masaryčka nedaleko pražské Florence, kde otevře svou další kavárnu a také malou akademii. Kromě provozování kaváren Iveta Fabešová také vytvořila vlastní úspěšnou značku IF a je autorkou několika populárních kuchařek, mezi které patří „Vše sváteční“, „Vše sladké“ a „Iveta & sladká Francie“.

Jak jste uvažovala o podobě dezertu, který je inspirován zařízením IQOS ILUMA Neon Purple?

Mé dezerty jsou známé svým čistým, jasným tvarem. U dezertu vytvořeném pro tuto příležitost jsem chtěla, aby byl výsledek lehce extravagantní a trochu futuristický. Vrch tohoto unikátního dezertu zdobí fialová květina z čokolády, zatímco jeho jádro tvoří světlý piškot, bohatě naplněný osvěžující směsí borůvek a máty. Obaluje ho jemná vanilková pěna, zatímco povrch pokrývá lákavá růžová poleva. Celkový vzhled dezertu zvýrazňují stříbrné třpytky a výrazný lesk polevy. Tyto dva aspekty pro mě byly důležité, protože jsou silným vizuálním prvkem této limitované edice.

Jak vy sama vnímáte takto výrazné barvy? Ať už v životě nebo v cukrařině?

Když jsem pracovala na tomto speciálním dezertu, obávala jsem se, že jeho výrazné barvy by mohly působit nejedle. Avšak po konzultaci s partnerem jsem se ujistila, že konečný vzhled bude zajímavý. Navíc, cukrářský trh se v posledních letech výrazně proměnil. Vzpomínám si, jak jsem před zhruba osmi lety představila dezert ve tvaru citronu a někteří zákazníci byli vůči němu skeptičtí. Dnes už jsou lidé na neobvyklé tvary a syté barvy zvyklí a takové dezerty nikoho nepřekvapují. Osobně mám ráda barevné dezerty, i když ve svém osobním životě dávám přednost spíše konzervativním barvám jako bílá, černá nebo modrá. Barvy si plně užívám v práci.

Mohlo by se vám líbit

Georgiana z Devonshiru: Slavnou vévodkyni manžel psychicky týral a podváděl s její přítelkyní

Kamkoliv přišla, všichni se jí klaněli. Obdivovali její krásu, smysl pro humor i módní kreace, které se vždy staly hitem. Proslulá byla svými vysoce vyčesanými vlasy, do kterých zaplétala pštrosí pera, ovoce i ptáky, a také velkými klobouky. Veřejnost ji milovala, o manželovi se to ale říct nedalo. Georgiana Cavendish, vévodkyně z Devonshiru za zavřenými dveřmi paláců tiše trpěla.
svetzeny.cz

Jak obecně přemýšlíte nad tvorbou nových dezertů? Zůstáváte hned u prvního nápadu nebo cesta k finální podobě trvá delší dobu?

Při tvorbě nových dezertů začínám vždy přemýšlením o vizuální stránce a poté teprve řeším, co bude uvnitř. Inspirace hraje v mém procesu klíčovou roli. Mezi mé poslední novinky patří dezerty s názvy Popcorn a Saturn.
Pro Popcorn jsem chtěla vytvořit dezert s autentickou chutí popcornu. Nápad dát mu tvar kelímku na popcorn mě napadl až poté. Kelímek jsem vyrobila z bílé čokolády, kterou jsem poté zbarvila do červena pro realistický vzhled. Samotný popcorn jsme přes noc louhovali v mandlovém mléce s trochou soli. Nasáklý popcorn jsme následně proměnili v lahodnou pěnu s bílou čokoládou, kterou jsme použili jako náplň. Pro pikantní kontrast jsme uprostřed dezertu přidali mučenku a slaný karamel, což dezertu dodalo sladko-kyselý nádech. Vrch dezertu zdobí čerstvý slaný popcorn.
U Saturnu, inspirovaného stejnojmennou planetou, jsem měla chuťově vyjasněno hned od začátku. Uvnitř se ukrývá směs manga, kokosu a vanilky, která evokuje exotický ráj. Tato kombinace chutí zaručuje, že Saturn je nejen vizuálně atraktivní, ale i nezapomenutelně lahodný.

Který dezert je váš oblíbený?

Miluju věneček, je to klasika, a když mám chuť na něco sladkého, sáhnu po něm. Velikostí a množstvím cukru splňuje vše, co při chuti na sladké potřebuji.

Mohlo by se vám líbit

Sirtfood dieta: Výhody a nevýhody diety, kterou milují i slavné krásky. Vsadila na ni i zpěvačka Adele

Sirtfood dieta patří momentálně k těm nejpopulárnějším, mimo jiné i díky zpěvačce Adele, která i díky ní shodila neuvěřitelných padesát kilo za dva roky. Než si zázračný hubnoucí jídelníček naordinujete také, měli byste znát i jeho nevýhody a rizika.
svetzeny.cz

Co vás v poslední době nejvíc zaměstnává, jaké projekty chystáte?

Chystám nový projekt ve dvou podlažích budovy Masaryčka u pražské Florence. V přízemí se otevře kavárna, zatímco ve vyšším patře plánujeme zřídit výrobní prostory a malou akademii. Už mě neoslovuje běžná snídaňová nabídka, jako jsou avokádové toastové chleby a podobně. Proto jsem vyvinula koncept snídaní ve stylu michelinských restaurací, kde hlavní roli hrají špičkové suroviny a jedinečný způsob servírování. O dalších detailech zatím nemohu mluvit, ale tento projekt nyní pohlcuje veškerý můj čas a energii, takže jiné nové projekty neplánuji.

Těšíte se na nadcházející letní období?

Těším se na Vánoce, kdy už bude provoz v Masaryčce plně zaběhlý. To nejtěžší období hned po otevření, které plánujeme na přelom července a srpna, bude za mnou a budu moct konečně odpočívat. Takže pevně věřím, že léto už bude odpočinkové a budeme pevně stát na svých nohou v novém provozu :-) Je to pro nás určitě velká výzva, protože jsou s ní spojena velká očekávání, o kterých pevně věřím, že zvládneme naplnit v maximální míře.

Mohlo by se vám líbit

Hvězda jedné role Hana Brejchová: Celý život žila ve stínu slavnější sestry Jany a jejich vztah zničil oscarový režisér

Jedna role stačila, aby se Hana Brejchová (76) proslavila. Bohužel zářná kariéra se ale nekonala a hvězda filmu Lásky jedné plavovlásky se musela smířit s tím, že bude vždy ‚‚ta druhá” za slavnější sestrou Janou (83). Už tak podlomený sourozenecký vztah zničila žárlivost na oscarového režiséra. Sestry se už nikdy neusmíří. Hana odešla před pár dny do hereckého nebe.
svetzeny.cz
Iveta Fabešová vytvořila nový dezert ve výrazných tónech