Přejít k hlavnímu obsahu

Za kolik si pochutnáte u známého cukráře Josefa Maršálka? Udiví vás, kolik stojí kobliha

Nejen na jeho narozeninových dortech si pochutnávají známé osobnosti a pějí na sladké výtvory jen samou chválu. Josef Maršálek (43) je bezesporu kapacitou ve svém oboru a nedávno si společně se sestrou otevřel cukrárnu a pekárnu v malé vesničce. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a lidé neváhají ujet mnoho kilometrů, aby ochutnali neskutečné dobroty nejen z rukou mistra cukrářské branže. Kolik si myslíte, že například stojí kobliha, nad kterou se rozplýval také moderátor Marek Eben?

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Velkou popularitu si Josef získal díky kulinářskému pořadu Peče celá země. Jeho hvězda pak vystoupala strmě vzhůru a dorty od Maršálka pak chtěla ochutnat nejedna celebrita. Vynikajícími zákusky pak Josef zásoboval celý štáb během své účasti v show StarDance. Nedávno pak hrdě provedl redakci webu Toprecepty.cz svou novou cukrárnou a pekárnou, kam budete chtít po přečtení dnešního článku jistě zajet.  

Nápad na vlastní podnik se zrodil v Josefově hlavě 

Název vesničky Kyžlířov vám asi nic neříká a nejspíš byste ani nevěděli, kde ji hledat na mapě. Vězte však, že se zde nachází kouzelná pekárna a cukrárna Upečeno na dědině. Malebný podnik otevřel na jaře Josef se svou mladší sestrou Zuzanou, která pracovala například v Café Savoy a dveře se u nich netrhnou. Za vše přitom mohla jednoduchá otázka, když se mladá žena stěhovala s rodinou do rodné vsi. „Josef mi tenkrát řekl: Co tam budeš po rodičovské dělat, nechceš si otevřít pekárnu? A když už ji budeš mít, nechceš si rovnou udělat výdejnu?“ prozradila Zuzka s úsměvem pro Toprecepty, že pak samozřejmě začali sourozenci laškovat s představou společně rozjetého podniku.  

Sen se pak stal skutečností a sourozenci slavnostně otevřeli vlastní pekárnu s cukrárnou. Počítali s tím, že přijede jen pár známých, kteří řekli dalším přátelům a ve výsledku je čekal pěkný šok. Na slavné příjmení přilákal Josef na tři sta zákazníků, kteří způsobili ve vesničce velké pozdvižení – tohle tu ještě nezažili.  

Mohlo by se vám líbit

Šéfkuchař Radek Kašpárek: Porotce z MasterChefa vyhrál boj s alkoholem i nadváhou

Všichni ho znají jako kuchařského profesionála a sympatického porotce z televizních pořadů o vaření MasterChef nebo Souboj na talíři. Jenže i on se potýkal s problémy. Radek Kašpárek přinává, že má za sebou letitý boj s alkoholem, stresem i nadváhou. Jak se ale zdá, nad svými démony nyní vítězí a daří se mu. Jak to dokázal?
svetzeny.cz

Žádný hogo fogo podnik, ale poctivá cukrařina 

Pokud si myslíte, že tu najdete nějaké přezdobené, rádoby luxusní zákusky či rychlovýrobu pečiva, aby se najedla půlka republiky, jste na omylu. „Nehrajeme si na žádné pařížské hogo fogo. To sem prostě nepatří, patří sem kvasový chléb, třicet šest hodin kynutý, pomalu kynuté koláče, v nichž je víc náplně než těsta, hlavně spousta ovoce a drobenky,” popsal Josef s tím, že společně se Zuzkou do toho každý dávají něco ze sebe. Například indiánky mívají ochucené květinovými tóny, a punčák zase se šťávou z mučenky. 

Ceny zákusků všechny překvapí 

Všechny zákusky a pečivo jsou samozřejmě dělané z těch nejlepších surovin a za jejich výrobou stojí poctivá rukodělná práce. Zákazníky pak překvapí velice příznivé ceny. Například za naprosto luxusní kynuté koláče dáte 40 korun, větrník stojí 70 korun a pavlova s ganache z bílé čokolády a ovocem vás vyjde na 55 korun. Vyhlášené koblihy, které si během taneční show oblíbil moderátor Eben, stojí 35 korun. Naplněné jsou chutným vanilkovým krémem a obden jsou dělávané i s náplní čokoládovou, meruňkovou nebo švestkovou.  

Nejdražší položkou v podniku Upečeno na dědině je pak bochník chleba s neskutečně křupavou kůrkou. Vyjde na 140 korun, ale za tu chuť opravdu stojí. „S tím chlebem je spousta práce a my bychom byli rádi, aby to lidé pochopili,“ vysvětlil Josef, že původně chtěli dělat chleba jen dvakrát týdně, ale poptávka byla mnohem vyšší a nyní je chleba rozebraný rychlostí blesku a někdy se na všechny zákazníky ani nedostane.  

Za dobrotami od Josefa a Zuzky dojíždějí lidé ze širokého okolí. Pokud budete mít cestu do Olomouckého kraje, rozhodně se zastavte na skvělý zákusek, dobrou kávu, a když budete mít štěstí, tak si odvezete pecen chleba.

Josef je také autorem knih o pečení. Víte však něco více o Magdaleně Dobromile Rettigové, podle jejíchž kuchařek se dodnes vaří?

Josef Maršálek otevřel se sestrou vlastní podnik a dveře se u nich netrhnou
Zdroj článku
×