Přejít k hlavnímu obsahu

Velký kvíz ze zeměpisu: Jak dobře znáte české památky?

Info ikona
Kvíz

Léto vybízí k výletům a na řadu tak přicházejí i české památky. Otestujte své znalosti zeměpisu a tak trochu i dějepisu v následujícím velkém testu!

1. Kde se nachází překrásná Květná zahrada, známá též pod názvem Libosad, která je zapsána i na seznamu památek UNESCO?

a) v Praze

b) v Plzni

c) v Kroměříži

2. Jak se nazývá vila s unikátní onyxovou stěnou, která je zařazena i mezi památky UNESCO?

a) Müllerova vila v Praze

b) Vila Stiassni v Brně

c) Vila Tugendhat v Brně

3. Jak se jmenuje známá pohádka, která byla natočena na zámku Hluboká nad Vltavou?

a) Pyšná princezna

b) Zlatovláska

c) Byl jednou jeden král

4. Ve kterém městě se nachází chrám sv. Barbora, který je zapsán na seznamu památek UNESCO?

a) v Brně

b) v Kutné hoře

c) v Praze

5. Která z následujících památek se nenachází v Praze?

a) Karlův most

b) Prašná brána

c) Karlštejn

6. V jakém pohoří se nachází vrchol Praděd?

a) Beskydy

b) Jeseníky

c) Krkonoše

7. Který kraj je známý svojí oblastí, která se nazývá Babiččino údolí?

a) Královéhradecký kraj

b) Karlovarský kraj

c) Pardubický kraj

8. Jak se nazývá slavná ulička nacházející se v areálu Pražského hradu?

a) Prašná ulička

b) Kamenná ulička

c) Zlatá ulička

9. Která z následujících památek se nenachází v areálu Pražského hradu?

a) Katedrála sv. Víta

b) Lobkovický palác

c) Týnský chrám

10. Kde se nachází bezejmenná ulička pro pěší, která je tak úzká, že tam provoz musí řídit semafor?

a) v Brně

b) v Praze

c) v Kadani

11. Kde se nachází renesanční letohrádek Hvězda, ve kterém došlo k porážce českých stavů roku 1620?

a) v městské části Prahy - Liboc

b) v městské části Prahy - Vinohrady

c) v městské části Prahy – Trója

12. Kde se konala poprava českých pánů provedená katem Janem Mydlářem roku 1621?

a) na Chodském náměstí v Plzni

b) na Staroměstském náměstí v Praze

c) na Valdštejnovo náměstí v Jičíně

13. S jakou událostí je spojen památník s názvem Mohyla míru, který se nachází asi kilometr jižně od obce Prace?

a) bitva u Slavkova

b) třicetiletá válka

c) Karpatsko-dukelská operace

14. Jak se jmenuje národní přírodní rezervace nacházející se asi 4,5 kilometru severovýchodně od Františkových Lázní v okrese Cheb?

a) LOS

b) SOOS

c) CHOS

15. Jak se jmenuje zámek, na kterém žil během 2. světové války Reinhard Heydrich?

a) Červená Lhota v Kardašově Řečici

b) Kozel v Plzeňském kraji

c) Dolní zámek v Panenských Břežanech

Výsledky: 1C, 2C, 3A, 4B, 5C, 6B, 7A, 8C, 9C, 10B, 11A, 12B,13A, 14B, 15C

0-1 chyba: Výborné! Je vidět, že jste na tom s českými památkami velice dobře. Nejspíš máte Českou republiku procestovanou skrz na skrz.

 

2-4 chyby: Dobré! Ze školy vám nejspíš uvízla v paměti většina podstatných informací o české historii a českých památkách. Přesto byste měli občas vyrazit na nějakou z českých památek na výlet.

 

5 a více chyb: Běda! Zeměpis nejspíš nepatřil na škole k vašim oblíbeným předmětům. Na české památky si nejspíš také příliš nepotrpíte. Zkuste občas nějakou navštívit například s rodinou, dozvíte se něco zajímavého o české historii a zároveň tak strávíte hezké rodinné okamžiky.