Přejít k hlavnímu obsahu

Těsta všeho druhu: Tyhle by měla znát každá hospodyňka

Domácí jsou nejlepší! Se základními recepty jejich přípravu hravě zvládnete a můžete si pochutnat na skvělých moučnících. Naučte se se Světem ženy ty základní, ale neméně chutné.

LISTOVÉ TĚSTO

Na záviny a taštičky. Nejprve si připravte dvě základní těsta. Na máslové smíchejte 150 g hladké mouky a 375 g másla. Na vodové těsto smíchejte 150 g vody, 15 g soli, ½ lžičky vinného octa, 350 g hladké mouky a 150 g rozpuštěného másla. Obě vložte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu chladit. Po vybalení překryjte jedno druhým, rozválejte a nechte další hodinu chladit. Postup opakujte alespoň dvakrát a máte hotovo.

KYNUTÉ TĚSTO

Na buchty a mazance . Smíchejte 125 ml vlažného mléka se 125 ml vlažné vody, 1 sáčkem sušeného droždí, špetkou cukru a nechte asi 5 minut na teplém místě vzejít kvásek. V misce prošlehejte 4 lžíce rozpuštěného másla, žloutek a 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu. V míse smíchejte 340 g hladké mouky, 50 g krupicového cukru a ½ lžičky soli. Přidejte žloutkovou směs a kvásek a vypracujte těsto. V míse překryté fólií nechte těsto kynout hodinu a čtvrt. Poté vložte do chladničky minimálně na 4 hodiny.

PIŠKOTOVÉ TĚSTO

Na korpusy a muffiny . Na zlatavý piškot oddělte bílky a žloutky ze 4 vajec; bílky ušlehejte na tuhý sníh a žloutky utřete s 90 g krupicového nebo třtinového cukru. K žloutkům vsypejte 80 g polohrubé mouky. Utřete těsto a nejlépe pomocí stěrky k němu vetřete sníh.

ODPALOVANÉ TĚSTO

Na větrníky a mini dortíky . 50 g slunečnicového oleje a 150 ml vody nalijte do hrnce. Přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Pak přisypte 120 g hladké mouky a pečlivě ji míchejte, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn. Sejměte z ohně, nechte zchladnout a pak přidejte 3 vejce a spojte šlehačem. Těsto by mělo být zcela hladké. Pomocí cukrářského sáčku vytvořte na plech vyložený pečicím papírem kolečka o průměru 4 cm (pro větší kousky 8 cm).

KŘEHKÉ TĚSTO

Na koláče a quiche . Na koláčovou formu o průměru 28 cm potřebujete 200 g hladké mouky, 140 studeného másla, 50 g krupicového cukru (vynechejte při pečení quiche), špetku soli a 1 vejce. Smíchejte suché ingredience a přidejte na kousky nakrájené máslo.

Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz: Tvoříme s Lifee Svatební pompon
Mohlo by se vám líbit

Vsadíme se, že tuto chybu při vaření vajec děláte i vy

Je skoro jisté, že jsme všichni vařili vejce špatně. Děláte i vy tuto jednu chybu při vaření vajec? Svět ženy vám přináší návod, jak uvařit vejce tak, aby byla chutná a hlavně – konečně správně!
svetzeny.cz
Mohlo by se vám líbit

Nevyhazujte, prosím, vymačkané citrony. Povíme vám proč

Jakmile je citron vymačkaný, putuje rovnou do koše. Přečtěte si zde, proč byste si měli nechat slupky z citronu ještě doma a využít je. Můžete s nimi uklidit skoro celou domácnost. Svět ženy vám ukáže, jak na to!
svetzeny.cz