Přejít k hlavnímu obsahu

Top 5 potravin pro ženy po 40: Co zařadit do jídelníčku pro zpomalení stárnutí? Ovesné vločky omlazují pleť, ořechy regulují stres, tvrdí nutriční terapeutka

Stres, hormonální změny a tlak společnosti na mladistvý vzhled, to všechno působí na ženy po čtyřicítce intenzivněji než kdy dřív. Dobrou zprávou však je, že nejlepší prevence a změna začíná uvnitř a my víme, jak na to. Nutriční terapeutka nám doporučí některé potraviny, které nám skutečně pomohou.

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Věda už dnes mluví jasně, proces stárnutí není jen o vzniku vrásek nebo šedin, ale především o tom, jak stárnou naše buňky. A právě ty můžeme pomocí vyvážené stravy ovlivnit. „Kvalitní jídelníček bohatý na antioxidanty, vlákninu, omega-3 mastné kyseliny nebo polyfenoly pomáhá snižovat zánětlivost organismu, podporuje hormonální rovnováhu a zpomaluje buněčné stárnutí,“ potvrzuje nutriční terapeutka Bc. Zuzana Melicharová, DiS. Sestavili jsme tedy pro vás přehled potravin, které by ve vašem jídelníčku po čtyřicítce rozhodně neměly chybět.

Top 5 potravin pro ženy po 40: Co zařadit do jídelníčku pro zpomalení stárnutí

1. Oves a ovesné výrobky pro zdravá střeva i klidné hormony

Ovesné vločky jsou velmi důležité pro zdraví žen. Obsahují betaglukany, které prokazatelně snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi, a tak i snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Navíc pozitivně působí na zdraví mikrobiomu, který tvoří základní stavební kámen celkového zdraví. „Střevní mikrobiom komunikuje s imunitním, hormonálním i nervovým systémem. Pokud není v rovnováze, může přispívat ke zrychlenému stárnutí organismu. Oves má pozitivní vliv i na hladinu cukru a cholesterolu v krvi, kvalitní spánek i udržení štíhlé linie. Dejte si ke snídani či svačině ovesné vločky, například v podobě ovesné kaše, a máte na stole zdravou snídani s dostatkem vlákniny, esenciálních mastných kyselin i vitamínu E. Přidáte-li do ní navíc lžíci chia semínek, lněného oleje a borůvky, dostanete výživnou anti-aging snídani,“ doporučuje Bc. Zuzana Melicharová, DiS., nutriční terapeutka úzce spolupracující s českou firmu Semix Pluso, která zpracovává oves i do podoby klíčených lupínků s navýšeným nutričním profilem a lepší stravitelností.

 

Oves však působí i zevně, jelikož prokazatelně podporuje zdraví pokožky. Ovesné lipidy a extrakty přirozeně hydratují pleť, snižují ztrátu vody a obnovují ochrannou kožní bariéru. Díky obsahu omega-3 a omega-6 mastných kyselin, fosfolipidů a antioxidantů má oves i anti-aging efekt a pomáhá chránit pokožku před předčasným stárnutím.

Mohlo by se vám líbit

Tiché nebezpečí po 50: Jak chronický zánět urychluje stárnutí, jak ho poznat a co s tím můžete dělat, radí odbornice

Ztrácíte energii, hůř spíte, kila přibývají a vaše pleť vypadá unaveně? Možná si říkáte, že je to věkem. Jenže za těmito potížemi může stát něco zrádnějšího. Chronický zánět. Odborníci ho označují za tichého sabotéra zdraví, který roky škodí, aniž byste si toho všimli. Dobrá zpráva? Dá se na něj vyzrát, navíc přirozeně, bez léků a v každém věku.
svetzeny.cz

2. Ořechy a zdravé tuky s omlazujícím efektem

Vlašské, lískové, pekanové nebo pistácie, všechny tyto druhy ořechů mají jedno společné, obsahují zdravé tuky, vitamín E, selen a další antioxidanty, které zpomalují oxidační stres v těle. Vědecké studie dokonce naznačují, že pravidelná konzumace ořechů může prodloužit délku života a zlepšit kvalitu pleti. „Ořechy dodáme tělu rostlinné bílkoviny, vlákninu a i řadu vitamínů. Vitamín E se propisuje do zdravé kůže, nehtů a vlasů, zatímco vitamíny skupiny B prospívají mentálnímu zdraví, ovlivňují soustředěnost i rychlost našich reakcí, nebo pomáhají štěpit cukry a škroby, vitamín B3 se podílí na metabolismu. Ořechy, respektive jejich různé druhy, jsou různě bohaté na minerální látky, jako jsou zinek, vápník, železo, draslík či hořčík, který hraje zásadní roli v regulaci stresu a spánku, což jsou dvě oblasti, které ženy po 40 často trápí. U mandlí je významně zastoupen vitamín E, hořčík a vápník, u kešu najdeme dost železa, zinku a hořčíku, pistácie jsou bohaté na vlákninu, vlašské ořechy na polyfenoly s antioxidačními vlastnostmi. Z toho plyne doporučení, že by se potraviny a jejich druhy měly střídat, abychom měli co nejpestřejší škálu stravy, a tím násobily synergii látek a jejich efekt,“ vysvětluje nutriční terapeutka, Mgr. Petra Kuřátková z pražírny ořechů ALIKA, známá pod pseudonymem Nutrimamma. Pozor si však dávejte na konzumované množství, kdy doporučená dávka je okolo 30 g ořechů za den.

Mohlo by se vám líbit

Elixír mládí: Zařaďte do jídelníčku ořechy, listovou zeleninu a další potraviny, díky kterým se dle vědeckých studií lze dožít i 100 let

Ačkoliv zdravých potravin existuje mnoho, některé z nich jsou přece jenom o něco zdravější. Řeč je o superpotravinách, které podle vědeckých studií dokáží při jejich pravidelné konzumaci prodloužit život. Jaké to jsou a na které z nich byste během plánování svého jídelníčku neměla dopustit?
svetzeny.cz

3. Fermentované potraviny jako přirozený elixír mládí

Kimchi, kysané zelí, kefír nebo miso představující fermentovanou pastu z luštěnin, všechny tyto potraviny obsahují přirozené probiotické kultury, které prospívají mikrobiomu. Právě stav střevní mikroflóry se ukazuje jako jeden z rozhodujících faktorů zdravého stárnutí a obnovy našich buněk. Fermentace neboli kvašení je prastará metoda, bez které bychom neznali jogurt, sýry, ani pivo. Nejčastěji kvasíme zeleninu, mléčné výrobky a luštěniny, ve kterých hraje hlavní roli vláknina, která má díky fermentaci větší význam a přínos pro střevní mikrobiom. „Některé bakterie obsažené ve fermentovaných potravinách, například Lactobacillus plantarum, navíc vykazují podle vědeckých studií schopnost tlumit zánět na buněčné úrovni a působit antioxidačně, což může přispět k ochraně buněk a jejich DNA před poškozením. Fermentovat však lze i další řadu potravin, například oves,“ doplňuje Bc. Zuzana Melicharová.

Mohlo by se vám líbit

Vitamín K2 oceníme zejména po pětačtyřicítce. Nejen fermentované výrobky podpoří zdraví mozku a srdce

Vitamín K2, často přehlížený člen rodiny vitamínů, hraje klíčovou roli ve zdraví seniorů. Tento vitamín, který je nezbytný pro správnou funkci mnoha tělesných systémů, může významně podpořit zdraví kostí, mozku a srdce. Proč je vitamín K2 tak důležitý a v jakých potravinách ho najdete?
svetzeny.cz

4. Červená řepa je tajemstvím dobrého prokrvení a pleti

Možná ji znáte spíš z babiččiny kuchyně, ale moderní výzkumy jí opět vracejí čestné místo na talíři. Červená řepa, hlavní sezonní potravina podzimu, je bohatá na dusičnany, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý, jenž rozšiřuje cévy, zlepšuje prokrvení, a tím pádem i okysličení pokožky a mozku. Navíc řepa podporuje detoxikaci jater a obsahuje betain, látku známou pro své anti-aging účinky na buňky. Zkuste si připravit třeba smoothie z pečené řepy, jablka a zázvoru, tato skvělá svačinka pro zdraví i krásu je připravena raz dva. Trpíte-li však chronickým onemocněním ledvin, musíte si na červenou řepu dávat naopak pozor. Červená řepa totiž obsahuje vysoké množství kyseliny šťavelové, která nepříznivě ovlivňuje metabolismus vápníku, a zároveň jsou pro ledviny nepříznivé obsažené puriny.

Mohlo by se vám líbit

Cukrovce můžete předejít i bez diet a extrémů: stačí vědět, co si dát na talíř. Dopřejte si dostatek luštěnin a fermentovaných výrobků

Cukrovka druhého typu dnes postihuje čím dál více lidí, nejen vyššího věku. Zásadní roli u prevence hraje životní styl, především jídelníček, pohyb a míra stresu. Dobrou zprávou je, že i drobné změny ve stravování mohou mít velký efekt. Navíc zdravější strava nemusí být vůbec nudná. Cílem není asketický režim, ale opravdu pestrý jídelníček, který podporuje stabilní hladinu cukru v krvi a který si vychutnáme každý den.
svetzeny.cz

5. Mořské řasy jsou skrytý poklad plný jódu a antioxidantů

Patří do skupiny tzv. “superfoods”, ale u nás jsou stále spíše opomíjené. Přitom mořské řasy jako nori, wakame nebo kombu obsahují kromě jódu také fukoidan, polysacharid, který vykazuje silné protizánětlivé a omlazující účinky. Pomáhají harmonizovat činnost štítné žlázy, která s věkem často ztrácí na výkonu. A právě hormonální rovnováha je zásadní pro udržení vitality, kvalitního spánku i zdravé hmotnosti. Stejně jako u většiny dobrého, i zde je potřeba si dávat pozor na konzumované množství, jelikož nadbytek jódu může mít negativní dopad zejména u žen s predispozicí k autoimunitním onemocněním štítné žlázy.

Mohlo by se vám líbit

Poznejte nejlepší dietu roku 2025, kterou ocenili výživoví experti: Klíčem je vybrat správně maso, tuky a zdravě mlsat

V každoročně vydávaném seznamu nejvíce a nejméně prospěšných diet odborníci vybrali oceňovanou dietu, se kterou můžete zhubnout, prospět svému zdraví a není problém držet ji dlouhodobě. Co je jednička mezi aktuálními dietními hity?
svetzeny.cz

Zdravé stárnutí začíná na talíři

Zázračný elixír mládí zatím nikdo nevynalezl, ale věda nám dává do ruky nástroje, jak stárnout s grácií, a to skrze jídlo, pohyb a duševní rovnováhu. Těchto pět potravin může být vaším začátkem k mladistvému tělu i mysli, i když vám už bylo čtyřicet. Protože věk je jen číslo, ale energie a zdraví jsou volba. Navíc nezapomínejme, že zatímco chronologický věk je nám daný, náš biologický věk a kvalita stárnutí jsou do velké míry ovlivnitelné, a to zmíněnou stravou, pohybem i péčí o naši duševní pohodu.

Stále slyšíte, že musíte hodně pít, ale věřili byste, že i v konzumaci vody děláme chyby? Jaké a jak se jim vyhnout, radí odborník

Top 5 potravin pro ženy po čtyřicítce: co zařadit do jídelníčku pro zpomalení stárnutí? Ovesné vločky omlazují pleť, ořechy regulují stres
Zdroj článku
×