2. Ořechy a zdravé tuky s omlazujícím efektem
Vlašské, lískové, pekanové nebo pistácie, všechny tyto druhy ořechů mají jedno společné, obsahují zdravé tuky, vitamín E, selen a další antioxidanty, které zpomalují oxidační stres v těle. Vědecké studie dokonce naznačují, že pravidelná konzumace ořechů může prodloužit délku života a zlepšit kvalitu pleti. „Ořechy dodáme tělu rostlinné bílkoviny, vlákninu a i řadu vitamínů. Vitamín E se propisuje do zdravé kůže, nehtů a vlasů, zatímco vitamíny skupiny B prospívají mentálnímu zdraví, ovlivňují soustředěnost i rychlost našich reakcí, nebo pomáhají štěpit cukry a škroby, vitamín B3 se podílí na metabolismu. Ořechy, respektive jejich různé druhy, jsou různě bohaté na minerální látky, jako jsou zinek, vápník, železo, draslík či hořčík, který hraje zásadní roli v regulaci stresu a spánku, což jsou dvě oblasti, které ženy po 40 často trápí. U mandlí je významně zastoupen vitamín E, hořčík a vápník, u kešu najdeme dost železa, zinku a hořčíku, pistácie jsou bohaté na vlákninu, vlašské ořechy na polyfenoly s antioxidačními vlastnostmi. Z toho plyne doporučení, že by se potraviny a jejich druhy měly střídat, abychom měli co nejpestřejší škálu stravy, a tím násobily synergii látek a jejich efekt,“ vysvětluje nutriční terapeutka, Mgr. Petra Kuřátková z pražírny ořechů ALIKA, známá pod pseudonymem Nutrimamma. Pozor si však dávejte na konzumované množství, kdy doporučená dávka je okolo 30 g ořechů za den.