Přejít k hlavnímu obsahu

Doba chřestu je tady! Vyzkoušejte jednoduchý recept: chřest z trouby

Info ikona
Chřest

Chřest nemusí být nutně připraven ve vroucí vodě. Zde je základní recept na lahodný chřest pečený v troubě, který si zamilujete vy i celá vaše rodina. Dobrou chuť!

Když je chřest v sezóně od dubna do června, je důležité využít každou příležitost a vychutnat si tuto zdravou zeleninu. Věděli jste ale, že chřest nemusíte nutně vařit ve vroucí vodě? Příprava v troubě je ještě jednodušší a stejně lahodná. Výhoda: Není to jen super snadné, chřest si navíc zachová intenzivnější aroma, protože chuť se neředí vodou z vaření.

Co potřebujeme?

  • 1 kg bílého chřestu
  • 2 lžíce rostlinného oleje 
  • Koření (např. sůl, pepř a muškátový oříšek)

Samotná příprava je snadná

  1. Chřest oloupeme a zbavíme dřevnatých konců.
  2. Oloupané špíčky chřestu vložíme do zapékací mísy nebo na plech (dbejte na to, aby na sobě nebyly více než dvě špíčky) a rovnoměrně potřete rostlinným olejem. Poté posypeme kořením.
  3. Nyní pečte chřest se zavřeným víkem nebo alobalem na plechu asi 20 až 25 minut při 170 stupních.

Chřest je hotový zázrak

Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu. Jedna z největších výhod chřestu je to, že má málo kalorií a tak se hodí pro ty, kteří chtějí hubnout. Ve 100 gramech chřestu najdeme necelých 100 kilojoulů. Navíc obsahuje velké množství nerozpustné i rozpustné vlákniny. Fytochemikálie, které tato zelenina obsahuje, mají protizánětlivé účinky, pomáhají ulevit od artritidy a revmatismu. Z důvodu velkého množství vitaminů, minerálů, ale také vody je chřest považován za plodinu, která má vliv na naši krásu. Omlazuje, čistí pleť, napomáhá zlepšovat kvalitu vlasů a nehtů.Chřest působí jako diuretikum, tedy odvodňuje. Tělo očistí, působí preventivně a pomáhá při infekcích močových cest.

zdroj: Zdraví od A do Z, Velká kniha receptů

Newsletter

Svet Zeny logo

Odebírejte náš NEWSLETTER

Váš e-mail

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.