Levná zásobárna zdraví: Sbírejte a sušte právě teď!

„Ovoce z přírody“ obsahuje mnoho důležitých látek, které prospívají lidskému zdraví. Především řadu vitaminů, ovocných kyselin, cukrů, tříslovin a pektinu. Některé z nich však mají za syrova nepříjemnou chuť.  Šetrným usušením můžete kyselou a svíravou chuť zjemnit. Usušené ovoce si uchovává cenné obsahové látky a v chladném suchém prostoru ho můžete skladovat nejméně do příští sklizně.

Pektin a třísloviny pomáhají při cévních chorobách a při nemocech trávicího traktu. Například syrové plody hlohu nejsou žádná lahůdka: nejsou šťavnaté, spíš nepříjemně moučnaté a nemají ani zajímavé aroma. Zato čaj ze sušených hložinek je lahodný a léčivý. Trnky jsou poživatelné až poté, když je přejde mráz. Ani pak si na nich moc nepochutnáte, ale po usušení získají příjemnou vůni připomínající švestky.

* Usušené plody chutnají samotné, ale můžete je také přidat do müsli nebo z nich uvařit lahodný čaj.

* Hloh by neměl v živém plotu z divokých ovocných dřevin chybět. Porozhlédněte se po okolí – hložinky prospívají srdci.

* Trnky se sklízejí, jakmile je přejdou první mrazy.

* Šípky, plody planých růží, poskytují mnoho vitaminu C.

* Dřínky, plody dřínu, zrají do konce října. Zesládnou, až když jsou přezrálé.

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny