9 zásadních pravidel, jak na jaře zhubnout

Jaro je jako stvořené pro nový začátek, očistu organismu a získání pořádné dávky energie. Po temných zimních měsících máme místo těžkých a vydatých jídlech konečně chuť na něco svěžího a čerstvého. Najednou nám ani nedělá problém si dopřát delší procházku nebo si trochu zasportovat. Jestli se ale pořád nějak nemůžete rozhýbat, energie nemáte na rozdávání a stále se cítíte těžkopádně a unaveně, vyzkoušejte dodržovat jednoduché devatero pravidel. Stačí pár malých jarních změn opět budete v té nejlepší fyzické i duševní kondici.

1. PRAVIDELNOST

Stravu si rozdělte zhruba do 4 až 5 denních dávek a konzumujte ji v pravidelných intervalech. Do práce si noste jídlo v krabičkách. Nezáleží pouze na tom, co jíte a kolik, ale i na tom, kdy a jak často jíte.

2. ZELENINA A OVOCE

Konzumujte nejlépe 5 porcí denně, dávejte přednost zelenině (protože obsahuje méně cukru) a jednotlivé druhy střídejte. Doporučené množství je alespoň 300 g čerstvé zeleniny a 200 g ovoce každý den.

3. TUKY

Ač jim spousta lidí nasazuje psí hlavu, do vyváženého jídelníčku prostě patří. Omezte se jen na ty nejkvalitnější a používejte je umírněně. Denní potřebu zcela pokryje malé množství kvalitních za studena lisovaných rostlinných olejů, zejména pak řepkového nebo panenského olivového. Vyhýbejte se uzeninám, tučným masům a tučným mléčným výrobkům.

4. CUKRÁRNA

Tu si vyhraďte jen na opravdu výjimečnou příležitost. Tučné máslové a navíc přeslazené dortíky k odlehčení nepatří. Místo těchto kalorických sladkostí vybírejte lehké nepečené i pečené dezerty z ovoce nebo ovocné saláty.

5. FAST FOOD

Zapomeňte na hamburgery, smažené hranolky, klobásky a další podobné rychlovky, navíc často konzumované v rychlosti a vestoje. Jsou zaručenou cestou k trávicím obtížím, k vysokému krevnímu tlaku i cholesterolu.

6. VYVÁŽENOST

Dopřejte svému tělu především  dostatek všech potřebných látek (vitaminů a minerálních látek i rostlinných barviv). Pestrost, pestrost a ještě jednou pestrost!

7. POŽITEK Z JÍDLA

Jezte v klidu  a jídlo si užívejte a vychutnejte! Nestresujte organismus hltáním či jídlem v poklusu. Pěkně si jídlo nazdobte a nenechte se při něm vyrušovat žádnou jinou činností.

8. PITNÝ REŽIM

Každý den vypijte nejméně 2 litry tekutin, pokud sportujete, tak za každou hodinu pohybové aktivity alespoň 0,75 litru vody navíc. Přednost dávejte stolním vodám, bylinným a ovocným čajům, můžete pít minerálky a přírodní ovocné šťávy, ale těch stačí sklenice denně. Vyhýbejte se popíjení alkoholu.

9. POHYB

Pravidelná fyzická námaha pomáhá odbourávat tukové zásoby a zároveň posiluje srdečně-cévní systém a imunitu, uvolňuje stres a napětí, zahřívá naše tělo a zrychluje metabolismus.

"Základem je vyváženost," radí dietolog

"Doporučuji přidat do jídelníčku vitaminy, vlákninu, minerální látky a jídla s obsahem kvalitních bílkovin, rostlinných tuků, olejů a sacharidů. Znamená to zejména libové maso, polotučné mléčné výrobky, rostlinné oleje a celozrnné obiloviny. Kombinace těchto potravin má příznivý glykemický index a při optimálních porcích zaručuje dostatek vlákniny a živin," radí dietolog Pavel Suchánek.

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny